Wymarzyły mi się domowe bułki, pełnoziarniste, wypełnione bakaliami i przeróżnymi dodatkami, a najlepiej na zakwasie. Jednak upieczenie dobrych bułek na zakwasie nie jest łatwą sprawą, jeśli nie chcemy, aby wyszły twarde i zbite. Dzisiejszy przepis dedykuję miłośnikom zdrowych wypieków. Jeśli lubicie zacząć dzień od bułeczki, ale unikacie jasnej mąki to pełnoziarniste bułeczki Was nie zawiodą.
Upiekłam je na zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży, dzięki temu są niezwykle sycące. A bułki pełnoziarniste też?
Na logu był już przepis na chleb wieloziarnisty na zakwasie, przyszedł czas na ziarniste bułki. Jedna taka buła nasyci niejednego głodomora, dlatego warto je sobie upiec, tym bardziej że dużo pracy z nimi nie ma a smakują wybornie. Można do posypania na wierzchu użyć ulubionych ziaren, ja posypałam pestkami dyni bo je uwielbiam. Bułki śniadaniowe z dynią.
Chleb bezglutenowy z ziaren. Bułeczki pełnoziarniste. Zastanawiam się właśnie co mogę o nich napisać… i jedyne co mi przychodzi do głowy to – to są jedne z lepszych bułek jakie ostatnio jadłam :) Wiem, że pewnie kolejny raz tak piszę, ale zawsze mnie zachwyca fakt, że można samemu w domu coś takiego przygotować. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Jedna bułka ma u mnie średnicę 6cm, więc żeby się ktoś nie nastawiał, jeśli chce się najeść.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bułki pełnoziarniste na zakwasie. K wyświetleń W obecnych czasach na etykietach wszystkich produktów pełno konserwantów, barwników, spulchniaczy, aż strach czytać skład nawet najprostszych produktów. Plaskate się zrobiły. Oczywiście spód lekko przypalony.
W smaku dobre choć w pierwszej chwili, na ciepło, miałam wrażenie, że czuję lekką goryczkę. Dzisiaj już nie miałam tego wrażenia. Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. Gdy bułki już wyrosną należy każdej bułce zrobić „przedziałek”.
Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i. Tematem dzisiejszego posta są domowe bułki, tym razem nie pszenne a żytnie. Z zewnątrz chrupiące, w środku dość zbite. Ja takie uwielbiam, nie lubię za to wszystkich sztucznie napowietrzanych z dziurami w środku. Pieczywo pełnoziarniste może być w formie chleba, bułek, bagietek. Może być wypieczone z mąki graham, razowe, ale zawsze na zakwasie i bez konserwantów.
Bułeczki razowe prowansalskie, bułeczki razowe przepis, bułeczki z ziołami. Przepis na bułki pełnoziarniste na zakwasie z bloga gotowanie moimi oczami. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!
Zachęcona sukcesem chlebowym postanowiłam upiec bułeczki. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.