Najlepsze proporcje w kiełbasie to mięsa oraz tłuszczu. Jeżeli znajdziesz piękne, chude mięso to też możesz go użyć, dodaj tylko do kiełbasy odpowiednią ilość słoniny. Mięso należy pokroić na małe ok.
Jeżeli masz już pokrojone na kawałki mięso to pora je zmielić. Do tego użyj maszynki do. Zachęcamy was więc do kulinarnych eksperymentów.
Ważne jest jednak aby w każdej recepturze obok mięsa chudego znalazły się również kawałki z dużą ilością tłuszczu. Może być to surowy boczek, podgardle, słonina czy mięso klasy II. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, daje również kiełbasie odpowiednią konsystencję i kruchość. Przygotowywanie jelit i nabijanie kiełbasy.
Aby jelita nadawały się do nabijania kiełbasy należy je wypłukać z soli, w której są one przechowywane. Najpierw należy wymoczyć jelita w ciepłej wodzie (- stopni) przez minut. Następnie wodę wylewamy i moczymy w świeżej wodzie jeszcze przez półtorej godziny do godzin. Swojska kiełbasa kcal pyszny i sprawdzony przepis, ile kalorii?
Przepis na swojską kiełbasę jest od lat stosowany w moim domu.
Kiełbasa ze słoika. Taka domowa kiełbasa ze słoika, klasyczna, aromatyczna, mocno przyprawiana jak kiedyś, przywodzi na myśl prawdziwą, wiejską wędlinę taką, jaką kiedyś jadałam za czasów dzieciństwa, wyjazdów na mazury na wakacje, weekendy na działce na Pojezierzu Brodnickim. Kosztuje tyle ile mięso, które do niej użyjemy plus gaz lub prąd użyty do gotowania słoików. Kilogram łopatki lub karkówki kosztuje około złoty za kilogram, a czasem można kupić dużo taniej.
Jestem na forum świeży. Próbuję robić własne wyroby od trzech lat. Zwykle dwa razy w roku tylko, tj. Wielkanocne i Boże Narodzenie. Mam jednak permanentny problem z kiełbasą.
Chciałbym osiągnąć. Ważne, żeby najpierw rozgrzać wędzarnik do wyższej temperatury ok. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Dzisiaj specjalnie dla moich czytelników kiełbasa ze słoika. Smażę kilka minut aż cebula się zeszkli, a kiełbasa lekko przyrumieni.
Najlepsza kiełbasa ze sklepu nie zastąpi domowej kiełbasy z wędzarni. Wędzona domowa kiełbasa. Znane są nam składniki z jakich została przygotowana – nie zawiera chemii, która dodawana jest do tej ze sklepu.
M ięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach.
Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp do większego garnka. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszaj. Odstaw na co najmniej na godzin do lodówki ( 2-C ). I z szynek 1kg - słonina 5kg - czosnek świeży wg.
Tu trzeba by zacząć od tego, że tak naprawdę nie wiemy ile kalorii ma kiełbasa śląska (zobacz komentarz Izabeli). Nasza wartość jest tu mocno przybliżona i nie można jej traktować jako punktu wyjścia do próby dokładniejszych obliczeń (nie ma to też sensu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.