piątek, 5 czerwca 2020

Rodzaje kawy z ekspresu

Wiele osób chcących kupić ekspres do kawy, nie do końca potrafi zdefiniować, jaką kawę lubi pić najbardziej. To duża trudność, bo określenie swoich potrzeb i preferencji to podstawa, by wybrać najlepszy dla siebie ekspres do kawy. Kupując ekspres do kawy warto zapytać, jakie rodzaje kawy będzie on w stanie przygotować? To kawa z ekspresu przelewowego, smakująca inaczej niż kawy na bazie espresso (z ekspresu ciśnieniowego).


Kawa taka zazwyczaj jest mocniejsza i bardziej aromatyczna, ponieważ woda ma dłuższą styczność z ziarenkami kawy.

Kawa po polsku Typowa kawa po polsku to zmielone ziarenka kawy zalewane wrzątkiem z dodatkiem dużej ilości. Rodzaj ekspresu do kawy, dostępne funkcje oraz cena – oto podstawa dla wielu z nas. Następnym krokiem, po wyborze ekspresu do kawy jest dobór odpowiedniego gatunku kawy. Inne rodzaje kawy nie żyją bez espresso.


Mowa tu o wszystkich kawach, które przygotowuje się przy pomocy maszyny ciśnieniowej. Espresso to kawa o niewielkiej objętości. Według klasycznych, włoskich zaleceń jest to 25ml w ciągu sekund parzenia z 7g kawy.

Jednak praktyka, zgłębianie tajników kawy, jej smaków oraz zmiany w. EKSPRES DO KAWY PRZELEWOWY. Jeszcze niedawno najbardziej popularny, chociaż napój z takiego ekspresu to zwykła kawa po turecku, tylko że bez fusów. Kawa i jej różne rodzaje, zaserwowane w filiżance lub szklance, to dla wielu obowiązkowy element każdego poranka. Dla mnie to taka mała przyjemność, która pozwala z uśmiechem zacząć każdy dzień.


Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jeśli zamierzamy korzystać z kawy mielonej, a nie ziarnistej, to jest on lepszym wyborem niż superautomaty z wyższej półki cenowej. Kawa jest świeższa (hermetycznie zapakowana) i co za tym idzie, smaczniejsza. A mleko pieni się dokładnie tak samo jak w droższych modelach Saeco. Kawa ta pochodzi z włoskiej Aleksandrii, a jej nazwa odnosi się do koloru tak powstałego napoju.


Marochino to w języku włoskim rodzaj skóry w kolorze jasnego brązu. Kawa po irlandzku – tym razem nie z Włoch, lecz z drugiego końca Europy. Irish coffee, czyli kawa po irlandzku to espresso (lub po prostu mocna czarna kawa) do której.


W wyniku zastosowania odpowiedniego ciśnienia (ok. 9–barów, pompa jest w stanie wytworzyć do barów) kawa z ekspresu ciśnieniowego posiada charakterystyczną jasnobrązową piankę (crema), składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy i nadających jej niepowtarzalny smak, aromat i wygląd. Ekspresy do kawy na kapsułki.

Jeszcze inaczej funkcjonują ekspresy do kawy na kapsułki. Z roku na rok stają się one coraz bardziej modne. W przypadku tych urządzeń nie posługujemy się kawą mieloną, tylko specjalnymi kapsułkami, które już zawierają w sobie kompozycję różnego rodzaju kaw, a często też i takie dodatki jak cukier, czy mleko.


Każdy z typów espresso – czy to espresso ristretto, doppio, lungo, czy też con panna – wszystko to modyfikacje kawy, której podstawę stanowi klasyczna mocna, krótka kawa z ekspresu – espresso. Kawy używane do mieszanek typu espresso do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych lub innych przelewowych metod parzenia. Ta zadziorna mała dama z silnym temperamentem i intensywnym smakiem ma wiele twarzy. Dolewana jest do niej gorąca woda w celu rozcieńczenia porcji.


Dzięki temu ma ona specyficzny smak, ale nie traci nic z nuty kawy z ekspresu. Smak ten wynika z oryginalnych, niepowtarzalnych filtrów. Cafe au lait – kawa z mlekiem.


Mają one tak ustawioną przepuszczalność, że w efekcie kawa jest bardzo lekka, delikatna, bardzo czysta w smaku (jeszcze bardziej niż z dripa), a jednocześnie pobudzająca (parzenie w okolicach 4:minut wyciąga z kawy sporą dawkę kofeiny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty