Z pewnością nie ma powodów do obaw! Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo jej używać, a w oswojeniu się z indukcją pomoże nam garść praktycznych porad. Wiele osób rezygnuje z używania płyt indukcyjnych z obawy o swoje zdrowie.
Faktem jest, że takie urządzenia jak: telefon komórkowy, laptop, komputer stacjonarny, lodówka, pralka, zmywarka czy wreszcie płyta indukcyjna wytwarzają pole magnetyczne, elektryczne i elektromagnetyczne. Jak gotować na płycie indukcyjnej czyli czy indukcja jest zdrowa ?
Przekonały nas ich funkcjonalność i szybkość gotowania. Płyty indukcyjne to najbardziej popularne dziś urządzenia w kuchni. Stojąc przed wyborem płyty, zastanawiamy się, jak gotować na płycie indukcyjnej.
Gotowanie na indukcji jest bardzo proste. Właśnie to oddziaływanie uważane jest przez sceptyków i przeciwników przygotowywania potraw na indukcji za największą jego wadę. Nie udowodniono do tej pory szkodliwości oddziaływania płyty indukcyjnej na organizm człowieka – podobnie jak nie zrobiono tego w przypadku powszechnie używanych kuchni mikrofalowych czy telefonów komórkowych.
To oznacza, że choć od wejścia na rynek kuchni indukcyjnych minęło już dobrych parę lat, obawy są wciąż żywe.
Energia przekazywana jest do garnka w postaci ciepła. W indukcji natomiast bardzo wydajnie przekazywana jest energia bezpośrednio do wkładu ferromagnetycznego w garnku i dopiero garnek jest pierwszym elementem, który tak naprawdę nabiera temperatury. Głównym atutem płyt indukcyjnych jest ich energooszczędność, szybkość i. Na kubkach z kawa w McD jest adnotacja, ze goraca, choc niby wiadomo, ze jest goraca, no ale jak ktos sie jednak poparzy, to juz jego wina a nie firmy, w koncu ostrzega. A czy zdrowsze jest promieniowanie indukcji- czy zubożone powietrze w tlen do spalania gazu,zwłaszcza w okresach zimy przy zamykanych oknach,Niech się wypowiedzą fachowcy. Ja swój problem rozwiązałem.
Czytając wypowiedzi chciałbym instrukcje do zapalania płyty Solgaz zapalniczką, tak wyczytałem w komentarzu. Kuchenki indukcyjne wykorzystują działanie pola elektromagnetycznego. Warto zobaczyć: Meble do bardzo małej kuchni, by wygospodarować więcej miejsca. Ci, którzy nie chcą mieć wątpliwości rezygnują z kupna płyt indukcyjnych na rzecz innych rozwiązań. Co jednak, jeśli indukcja jest już w domu, a osoba z rozrusznikiem zastaje taki sprzęt AGD w domu?
Tak na prawdę nie mamy żadnych danych dotyczących czy indukcja jest gorsza od elektrycznej i czy gaz jest rzeczywiście o tyle lepszy od prądu. Sama też wymieniam sobie kuchnię elekt na gazową, ale chciałabym być naprawdę przekonana. Tymbardziej, ze prowadząc kursy zdrowego gotowania jestem tym tematem wciąż zalewana i chchiałabym.
Jest tak dlatego, że technologia ta wykorzystuje działanie szybkozmiennego pola magnetycznego.
Z tego powodu, nie każdy materiał może być stosowany na indukcji. Niewskazane do tej roli są między innymi garnki wykonane ze szkła, stali szlachetnej, miedzi czy aluminium. Nie sprawdzą się też naczynia posiadające wypukłe dno lub nóżki.
Producenci zapewniają jednak, że pole elektromagnetyczne, które jest wytwarzane przez płytę indukcyjną, nie wywiera negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. Jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, warto wiedzieć, że umieszczanie w pobliżu płyty indukcyjnej dysków twardych, czy innych nośników pamięci, może spowodować ich uszkodzenie. Pojęcie płyta elektryczna jest tu niewłaściwie użyte. Powinno być ceramiczna czy indukcyjna? Płyta indukcyjna również się nagrzewa.
Nie tak bardzo jak ceramiczna bo nagrzewanie następuje od strony postawionego na niej garnka jednak tuż po zdjęciu naczynia jest to kilkadziesiąt stopni. Każdemu zdarza się, że coś wykipi. Pan ze sklepu z garnkami tak ładnie o tych garnkach opowiadał i ze takie zdrowe itp, bo ten metal anodowany a ja czytałam, że powstaje pod wpływem temperatury tego metalu powłoka tlenku glinu AI2i teraz pytanie czy ten glinek jest na pewno bezpieczny? No o tym już on nie powiedział…pewnie za jakiś czas się okaże.
Aluminium gromadzi się w naszym organiźmie, przyczyniajac się do rozwoju choroby Alzheimera. Aluminium jest naturalnie wszechobecne na powierzchni ziemi. Ale to jego rozpuszczalna forma, produkowana przez przemysł stanowi problem dla naszego zdrowia. Aluminium jest twarde, lekkie i odporne na korozję.
Właśnie ze wzgledu na te właściwosci stało się metalem. Czy aluminium szkodzi?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.