czwartek, 25 sierpnia 2016

Jak prawidłowo parzyć kawę

Jak bardzo się myliłam! Syfon nie tylko wzbudza zachwyt swoim wyglądem, ale i przygotowuje przepyszną kawę. Przyrządzanie naparu zamienia się w mały show. Zatem jak prawidłowo parzyć kawę sypaną w takim urządzeniu? Wcale nie tak trudno, jak to wszystko wygląda!


Parzenie kawy po turecku.

Wbrew pozorom kawa po turecku to nie tradycyjna kawa zalewana wrzątkiem w szklance czy filiżance - bardzo wiele osób ma błędne przekonanie w tej kwestii, dlatego chcemy Wam wyjaśnić na czym polega parzenie kawy po turecku. Zaczynasz dzień od kawy? Nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że parzona jest prawidłowo.


Niestety, większość z nas popełnia podstawowy błąd i zalewa ją wrzątkiem. Dlaczego lepiej tak. Włoska kawa z kawiarki w Twoim domu? Dzięki prostocie użycia i niskiej cenie kawiarki zdobyły ogromną sławę wśród smakoszy kawy, to doskonała alternatywa dla kawy z kawiarni czy ekspresu ciśnieniowego. Poprawnie zaparzona kawa z kawiarki nieco.


Wydawałoby się, że nie mam nic łatwiejszego od parzenia kawy.

Przecież wystarczy uruchomić ekspres, który zrobi za nas wszystko lub zalać zmielone ziarna gorącą wodą. A jednak tak nie jest. Temperatura parzenia kawy jest bardzo ważnym elementem całego procesu przygotowywania kawy. Niezależnie od tego, jaką metodą to robimy. To właśnie ona, w dużej mierze, ma wpływ na to, co z kawy zostanie wydobyte.


Co za tym idzie, przy odrobinie doświadczenia i ze znajomością kilku prostych. Prawidłowy sposoacute;b na zaparzenie kawy rozpuszczalnej. Do szklanki lub kubka (ok.250ml) wsypać 1-łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Krok 2. Zalać gorącą lecz nie wrzącą wodą,. Opis jak zaparzać kawę krok po kroku.


This feature is not available right now. Please try again later. Prawdziwa kawa po turecku to niezapomniany, głęboki smak, który nie ma nic wspólnego z kawą mieloną zalewaną wrzątkiem w kubku czy filiżance, jaką pijamy na co dzień… Czy wiesz, jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku z tygielka? Przygotowanie napoju nie jest wcale trudne, ale wymaga zaangażowania.


Mało kto zwraca uwagę na to jaką kawę kupuje, a to błąd. Smak kawy zależy przede wszystkim od jej gatunku i jakości. Przekonanie, że kawa musi być gorzka czy kwaśna jest błędne.


Tak przygotowana kawa jest łatwo przyswajalna dla organizmu i mniej drażni żołądek niż niektóre kawy przygotowane w inny sposób.

Warto wziąć również pod uwagę dwa razy mniejszą ilość kofeiny niż w kawie z filtra. Podczas parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym ważna jest grubość zmielonego ziarna (jak najdrobniej). Kolejny krok stanowi wsypanie kawy do kolby i jej prawidłowe dociśnięcie. Teraz czas na jej dociśnięcie przy użyciu tzw.


Czynność ta jest kluczowa dla właściwego procesu parzenia. Dziś chciałbym się zagłębić w jeden z aspektów wody bardzo istotny podczas parzenia kawy, a mianowicie temperatura wody. Temperatura wody jest bardzo ważna w każdym sposobie parzenia kawy, zarówno w ekspresie jak i metodach przelewowych i ma spory wpływ na finalny smak kawy.


Co sposobu parzenia kawy w kawiarce to również czasami stosuję ten trik z zagotowaną już wodą, ale to tylko wtedy gdy mi się spieszy, bo standardowo kawa parzy mi się ok. Tak jak napisała Ewlyn, rączka mi się nie nagrzewa, czyli wychodzi na to, że tworzywo jest pod tym względem lepsze od gumy. Jeśli już zaopatrzyliśmy się w nasze ulubione, świeżo palone ziarna kawy (np. ze szczecińskiej Palarni Kawy erakawy.pl ;-) oraz zatroszczyliśmy się o odpowiednie ich zmielenie (oczywiście Tę czynność najlepiej jest wykonać na chwilę przed przystąpieniem do przygotowywania naparu), możemy przystąpić do dzieła. Do prawidłowego parzenia kawy dopuszone jest max. Kaffee Kochen, - a nie parzy - jak w języku polskim, bo wówczas nazywałoby się poschieren.


Tak czy inaczej, kawa nie powinna mieć kontaktu z temperaturą wyższą od stopni C, więc zabiegu typu gotowanie, zdecydowanie bym nie polecał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty