JAKIE ZIOŁA STOSOWAĆ DO POSZCZEGÓLNYCH POTRAW? Dodane przez pumcia w: Tylko o kuchni. Kupilam pierwszy raz i nie mam zielonego pojecia jak go przyzadzic. Upiec,udusic,usmazyc?
Dziekiuje z gory za odpowiedzi.
Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki. Pasztet z królika - składniki przód i podroby z królika dag boczku lub podgardla wieprzowego 2-suszone prawdziwki dag cebuli liście laurowe 5-ziaren pieprzu dag wątroby wieprzowej łyżki. Przyprawy to niezwykle szerokie pojęcie, pod którym kryją się dodatki do potraw mające je konserwować (sól i cukier), poprawiać zapach i smak (zioła) a niekiedy także wygląd (szafran i kurkuma). Królik duszony w piwie z suszoną śliwką i boczkiem 387.
Danie to powstało na konkurs z wykorzystaniem w składnikach piwa Książęce. I jak to w karpiu przeszkadzają one w pełnym rozkoszowaniu się jedzeniem:) Ale cóż… ja w tej wersji karpia jestem po prostu zakochana, więc to jedyna wada, jaką widzę.
Bardzo lubię ryby w każdej postaci. Karpie wigilijne ubóstwiam, a ten zwyczajnie jest jednym z lepszych (i najprostszych) sposobów, jakie poznałam. Nie bój się doprawiać wieprzowinę.
Mięso lubi takie zioła jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dobrze smakuje z dodatkiem czosnku czy musztardy. Można eksperymentować także z ostrymi oraz słodkimi smakami i aromatami. Kiedy solić wieprzowinę?
Nie mamy zamiaru wprowadzać nowej definicji gulaszu. To przepis na świeżonkę. Próbowała go Pani zrobić?
Może wypowie się Pani w nieco bardziej kulturalny sposób na temat smaku, wrażeń ze spróbowania takiej potrawy zamiast posługiwać się obraźliwymi słowami? O tym, że wątroba niedomaga, może świadczyć pobolewanie w nadbrzuszu i prawym podżebrzu, powiększenie obwodu brzucha, wzdęcia, które nie ustępują nawet w nocy, i nagły wzrost wagi. Silne bóle i napady kolki w prawej części brzucha, nudności, wymioty i zgaga mogą wskazywać na kłopoty z pęcherzykiem (woreczkiem) żółciowym.
Lubi żołędzie, mieszka w pniu wielkiego dębu. Jest dobrym przyjacielem i wszyscy go lubią. Królik - szary królik, mieszka w norze wykopanej w ziemi, prawdopodobnie jest już dorosły.
Zdecydowany i konsekwentny w działaniu, bardzo lubi rządzić i podejmować decyzje. Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju chorób trzustki należą: nadmierne spożycie alkoholu, palenie tytoniu, dieta bogatotłuszczowa, niektóre choroby towarzyszące, takie jak kamica żółciowa, zaburzenia lipidowe (hiperlipidemie, zwłaszcza hipertriglicerydemia), cukrzyca, mocznica, kolagenozy, zakażenia wirusowe i bakteryjne, a także zaburzenia autoimmunologiczne. Nieważne jakie , ale nie pozwoliło mi zmusić się do gotowania, zresztą nie było sezonu na królika. Zostawiamy go w marynacie na dobę.
Idealny do potraw z jajek: omletów, jajecznicy. Szczypiorek lubi lekko zacienione miejsca i wilgotną glebę. Jak są ziemniaczki. Sztuka łączenia smaków. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest cenna umiejętność zestawiania smaków.
Ważne, by wiedzieć jakie zioła czy przyprawy pasują do poszczególnych dań, które jedynie wzmocnią smak a nie go zniszczą. Za intensywny aromat ryby odpowiadają zioła (u mnie aż siedem rodzajów), czosnek, cytryna, a także składnik wyjątkowy - olej z awokado. Jego delikatny orzechowy posmak uzupełnia całość o bardzo ciekawą nutę smakową (podobny efekt, jednak o wyraźniejszym orzechowym posmaku, uzyska się stosując olej z pestek dyni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.