wtorek, 5 lutego 2019

Fenomenalnie prosty chleb na zakwasie

Dzisiaj chciałam upiec “ fenomenalnie prosty chleb na zakwasie ”. Wszystko tak jak pani pokazuje. I tak stoi do teraz- jest godz. Co zrobiłam nie tak i co teraz. Proszę o wskazówki.


Pozdrawiam Elżbieta. Chciałabym upiec prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. W przepisach, które znalazłam używa się mąki typ 650. Czy może mi Pani coś doradzić. Jak zmodyfikować przepis np.


Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu.


Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przepisy na fenomenalnie prosty chleb na zakwasie w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do fenomenalnie prosty chleb na zakwasie.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE. Chleb mieszany na zakwasie - prosty i sprawdzony przepis Główne składniki. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy do chwili, kiedy zacznie odrywać się od brzegów miski, do momentu, kiedy zrobi się lekko lśniące.


Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 3g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. To mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i jest to najlepszy chleb, jaki upiekłam:) Ja piekłam na zakwasie pszenno-żytnim i miąższ jest miękki i lekko klejący. Skórka cudnie chrupie.


Ciasto przy wyrabianiu faktycznie jest luźne i bardzo klejące, ale spokojnie da się je wyrobić ręcznie metodą slap and fold. Wiele razy na blogu pisałyśmy, że pieczenie chleba jest niezwykle proste. Smaczny chleb i bardzo prosty do wykonania. Dokonałam małych zmian w recepturze co do ilości użytych drożdży – sam zakwas świetnie sobie radzi (choć dłużej trzeba poczekać na wyrośnięcie). Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty