Dzięki temu możliwe jest przechowywanie przygotowanych potraw przez długi czas (nawet kilka miesięcy) przy zachowaniu walorów smakowych. Należy zatem stwierdzić, że schładzanie powinno przebiegać w taki sposób, aby powstające kryształki były jak najmniejsze. Warunek ten spełniają schładzarki szokowe. Istnieje zależność pomiędzy wielkością kryształków a czasem schładzania – im czas schładzania jest krótszy, tym mniejsze powstają kryształki.
Co to jest schładzarka szokowa?
Schładzanie szokowe można zastosować zarówno do potraw gotowanych, jak również pieczonych, czy grillowanych. Każdorazowo zachowają swoją jędrność, walory smakowe oraz estetyczny wygląd. Zaznaczyć należy, że aby uzyskać wysoką jakość potraw, schładzanie szokowe należy przeprowadzać w odpowiednich warunkach. Ponadto kryształki tworzące się w procesie szybkiego chłodzenia są dużo mniejsze, nie niszczą więc tekstury potrawy.
Odpowiednio schłodzone, przechowywane a następnie podgrzane potrawy nie stracą nic ze swojej objętości, jędrności oraz smaku. Chłodzenie szokowe zmniejsza odparowanie o około 2-. Schładzarka szokowa pomaga wyeliminować te wyzwania poprzez szybkie chłodzenie.
Odbywa się w tym momencie proces mikrokrystalizacji żywności poprzez obniżenie temperatury w szybkim tempie. Profesjonalna schładzarka szokowa marki Hendi. Szokowe schładzanie osiągniesz dzięki przenośnym komorom oferowanym przez Dawsonrentals.
Komory szokowego schładzania wyposażone są w profesjonalne urządzenia rejestracji parametrów pracy i temperatury procesu. Takiego urządzenia nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni. Przygotowywanie posiłków jest teraz dużo łatwiejsze dzięki schładzarkom oferowanym przez XXLgastro.
Są one wyposażone w samozamykające się drzwi, by nigdy nie traciły energii. Nieważne, czy szukamy sposobu na zwykłe magazynowanie mleka, czy kompleksowego rozwiązania obejmującego inteligentne sterowanie, schładzanie szokowe , oszczędność energii i odzysk ciepła — GEA zawsze znajduje rozwiązanie dostosowane do danych wymogów chłodniczych. Nasze komory oferują także mrożenie, schładzanie i zamrażanie szokowe. Im szybsze jest chłodzenie, tym mniejsze powstają kryształy.
Przemysł mięsny i drobiarski. Podane urządzenia zaczynają się cieszyć coraz większym zainteresowaniem wśród polskich klientów. Używa się ich celem zapobiegania utracie właściwości przez produkty żywieniowe. Nazwa Centrum dystr.
Jeszcze bardziej skuteczne jest bardzo szybkie chłodzenie (zwane też mrożeniem szokowym lub mrożeniem kriogenicznym kriogenicznym).
Schładzarki z ofert PROBOX zapewniają najwyższą jakość schładzania i. Mrożenie kriogeniczne pozwala także zachować naturalną jakość żywności. W trakcie zamrażania produktu, wytwarzają się w nim kryształki lodu. Im mniejsze i bardziej równomiernie rozmieszczone, tym.
Dzięki takiemu urządzeniu nie ma możliwości na rozwijanie się bakterii wewnątrz potraw ponieważ są one zwalczane po przez szybką zmianę z temperatury. Wysoka wydajność - schładzanie szokowe do 2kg żywności w ciągu min. Funkcja FOOD SCAN z wielopunktową, wbijaną sondą. Schładzarko-zamrażarka RM to wielofunkcyjne urządzenie chłodnicze o wysokiej mocy i oszczędnej eksploatacji. Surowe kęsy ciasta o temp.
C ułożone na kastlach (koniecznie z szczelinami po bokach dla lepszego przepływu powietrza) zostają schłodzone w mroźni szokowej MIWE SF - D (bez zamrażania!). Wentylatory w tym przypadku nie nadmuchują zimnego powietrza na produkty, ale zasysają go. Dzięki temu schładzarki i schładzarko-zamrażarki szokowe są przystosowane do schładzania żywności w krótkim czasie, od temp.
C (temperatura potrawy po obróbce termicznej) do temperatury bliskiej 0C lub niższej. Poubojowe schładzanie tuszek drobiu stanowi integralną operację procesu technologicznego. W warunkach przemysłowych stosuje się dwie podstawowe metody: schładzanie owiewowe w intensywnym strumieniu oziębianego powietrza, schładzanie immersyjne w kąpieli wodnej o temp.
C, oraz różne modyfikacje tych metod. Najprostszą metodą kontroli jest zanurzenie palety w kuwerturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.