Sprawdzam raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco płynu. Królika duszę w ten sposób przez ok. Najwyżej trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień. Kiedy królik jest już miękki, to wyjmuję go z brytfanki a do sosu wlewam kwaśną śmietanę i dodaję pokrojony koperek. KRÓLIK W ŚMIETANIE – najlepszy przepis na delikatnego i pysznego królika w śmietanie.
Czasami przygotowuje królika na niedzielny obiad lub na specjalne okazje, moja rodzina go uwielbia. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, pozostawiamy na minimum godziny. Cebulę drobno siekamy. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło.
Dodane przez pumcia w: Tylko o kuchni. Potrawka z królika. Do przygotowania królika w śmietanie potrzebujemy niewiele składników.
Sprawione mięso, śmietana, olej do smażenia, przyprawy oraz cebula i możemy przyrządzić to pyszne danie. Sprawdź, jak zrobić królika w śmietanie - na rodzinny bądź odświętny obiad. W supermarketach kupimy bez problemu królicze tuszki.
Do cebuli z czosnkiem dodać przyprawę do królika. Do królika wlać śmietanę i dusić aż królik będzie miękki i sos zgęstnieje. Pierwszy raz taki właśnie królik w śmietanie pojawił się lata temu w mojej książce Wielkanoc. Ponieważ często prosicie mnie o ten przepis.
Duszony królik w śmietanie jest daniem delikatnym i aromatycznym. Tata i dziadek polowali, dziczyzna bywała na stole, jednakowoż – dylemat czy jeść mięso w ogóle, nasila się. Mięso królika jest lekkostrawne, smaczne i delikatne. Póki co – jemy, choć coraz częściej wyobraźnia działa mi bardziej intensywnie niż wcześniej. Marchewkę, groszek i pieczarki można upiec osobno i wyłożyć obok królika w śmietanie.
Będą ciekawym akcentem kolorystycznym całego dania. Te kuleczki to pieczarki. Cieszę się, że się podobają. Nacinasz główkę nie do końca podstawy w odstępach ,trochę pod kątem i wyjmujesz takie plasterki. Jednak coraz większa dostępność królika (można je kupić nawet w dyskontach) i pojawiające się co jakiś czas informacje o skażeniach mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego sprawia, że Polacy coraz chętniej po niego sięgają.
Przygotowane części królika myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie do mięsa wrzucamy cebulkę, mieszamy. Jest tylko jedno “ale”, królika ( radzę każde inne mięso też ) obsmażamy w smalcu – jest ( w przeciwieństwie do oliwy ) bez smaku i zapachu, pozwala wydobyć prawdziwy smak każdego mięsa no i niczego nie przypalisz, chyba ,że się bardzo postarasz!
Przepis na królika w śmietanie ok. Mięso jest delikatne , kruche , idealnie odchodzi od kości. Składniki: tuszka królika opakowanie przyprawy do królika łyżki suszonej bazylii 2ml śmietanki kg małych pieczarek olej. W Święta królik w śmietanie gościł u dziadków obok kaczki z jabłkami lub zamiast niej. Pamiętam jego charakterystyczny zapach, który nigdy nie przypadł mi do gustu.
Odstawić na kilka godzin. Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor. Dusić aż mięso będzie. Unsubscribe from cook?
Do dużego garnka wlać szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, sos sojowy i suszony tymianek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Włożyć obsmażone kawałki królika.
Na patelnię po króliku włożyć rozdrobniony w melakserze czosnek i cebulę i zeszklić je na oleju. Wlać szklankę wody, zagotować i przelać do garnka z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.