Do smaku przyprawiaj wyraziście i dodaj jeszcze łyżeczkę sproszkowanego imbiru - piecz pod przykryciem, a osiągniesz mistrzowską konsystencję kremowego pasztetu. U złego kucharza pasztet jest mdły w smaku, suchy i się rozsypuje. Już od najmłodszych byłym nauczona jeść do mięsa królika, ponieważ mój dziadek hodował te zwierzęta na gospodarstwie.
Obecnie w rodzinie nikt nie hoduje królików, ale. Najlepiej smakuje doprawione słodką papryką, zielem angielskim, liściem laurowym, kolorowym pieprzem i majerankiem. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, dlatego przyprawę do królika polecamy do duszenia, pieczenia, jak również smażenia. Mięso królika jest znane i cenione ze względu na swoją soczystość i delikatność.
Specjalnie dobrane składniki przyprawy tworzą oryginalną mieszankę, dzięki której każda potrawa nabierze niezrównanego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Filtrowanie i sortowanie. Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno p. W garneku usmażyć cebulę z boczkiem. Dodać mięso, marchew, przyprawy, dodać tymianek i liść laurowy.
Wlać wino i przykryć. W patelni, podsmażyć na maśle wątrobę królika, pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do mięsa wraz z suszonymi śliwkami. Dusić kolejny kwadrans. W marynacie tego rodzaju królik powinien poleżeć minimum godziny.
Piekąc w folii aluminiowej (mięso pozostanie soczyste) czas pieczenia wynosi około minut, zalecana temperatura to około 2stopni. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie. Przyprawy, które wybieramy do marynaty to kwestia naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Jakie przyprawy do królika? Przyprawy wymieszane z masłem lub margaryną doskonale nawilżają wierzch pieczeni.
Z powodzeniem możemy dodać posiekaną pietruszkę, rozmaryn, szałwię, liść laurowy, trawę cytrynową, ziarna kolendry oraz bazylię. Mięso z królika przez wiele osób uważane jest za niezwykle delikatne, zdrowe i oczywiście smaczne. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-godziny. Krok 3: Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką. Odstawić na minimum dwie godziny. Nagrzać piekarnik do 2st. Na dno naczynia uprzednio wlać pół szklanki wody. Zmielić na drobnym sitku razem z bułką namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą.
Do masy wbić jajko, dodać przyprawy do smaku, kaszę mannę oraz niewielką ilość bułki tartej. Królika piec w naczyniu pod przykryciem. Wyrobić masę mięsną i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Marynata do królika powinna być przygotowywana na bazie musztardy, suszonego tymianku, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Podzielone mięso królika przed marynowaniem należy umyć. Użycie musztardy sprawia, że mięso staje się kruche i soczyste.
Zamiast musztardy z tymiankiem do marynowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.