piątek, 20 marca 2020

Zakwas na chleb pszenny

Zakwas pszenny – przepis II. Jest to, moim zdaniem, najlepszy zakwas pszenny jakiego do tej pory używałam. Stosując tę metodę przede wszystkim bardzo szybko otrzymujemy gotowy do użycia zakwas, w zasadzie następnego dnia od nastawienia można już piec na nim chleb.


Mam natomiast spore doświadczenie z żytnim, w tym roku nie kupiłem ani jednego bochenka, robię chleb pszenny na zakwasie żytnim, piekę w garnku żeliwnym. Jest tak pyszny, że aż nie mogę się powstrzymać, żeby powiedzieć, jak można go szybko upiec.

Co najlepsze: nawet jeśli nie mamy zakwasu pszennego, to nie musimy czekać aż dni, żeby go wyhodować od podstaw. Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.


Jest coś zdecydowanie niesamowitego w chlebach pieczonych na zakwasie. Nadaje on wypiekom charakterystyczny smak, który jest nie do podrobienia.

Przy tym wszystkim zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa, wspomaga wyrastanie chleba i sprawia, że pieczywo jest długo świeże. Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu. Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą.


Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Jak przygotować zakwas. Domowe pieczywo na zakwasie.


Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. A potrzebujemy tylko mąki i wodT. Mąka najlepiej razowa, nie oczyszczona, a woda dobrej jakości, nie chlorowana.


Jeśli pragniemy wreszcie jakiejś odmiany, możemy upiec chleb pszenny na zakwasie pszennym. Zobacz, jak się za to zabrać. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat.


Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem.

Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb. Piecz chleb z tego samego rodzaju mąki. Po miesiącu, może dwóch, zakwas już będzie na tyle silny, że nie będzie miał problemu z innymi mąkami. Możesz wtedy użyć zakwasu żytniego, żeby zrobić chleb pszenny, orkiszowy, gryczany czy jaki sobie tylko wymarzysz. Jaka mąka jest najlepsza na zakwas?


Kamila: Na początek polecam. Sortuj tabelę wg: Pasujących przepisów: 20. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie.


Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Teraz sobie wyrasta, zobaczymy co z tego wyjdzie. Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi. Piekę chleb od kilku lat i zawsze mi się wydawało że ciasto im luźniejsze i bardziej uwodnione tym chleb lepszy.


I też nie przepadam za chlebem na zakwasie, przerobiłam żytni, pszenny i to nie mój smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty