Ale przepis absolutnie uwielbiam! Mimo, że robię ten sam chleb za każdym razem (sam przepis już znam na pamięć), to mąż się zawsze tak samo zachwyca jego smakiem #128578; Tak jak Dorotka pisze, jest najlepszy zaraz po upieczeniu (wtedy skórka jest lekko chrupiąca), ale pyszny aż do ostatniej kromki. Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką!
Zobacz mój ulubiony przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem.
Możesz też nie dodawać nic i upiec domowy chleb na drożdżach bez żadnych pestek czy nasion. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na ciasto na pizze. Chleb pszenny jak z piekarni.
Przepis na ten chleb pszenny znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie). Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny , ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Początek tygodnia zaczynam z przepisem na prosty chleb pszenny na drożdżach, który wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, no i ten zapach.
Szkoda, że nie możecie go poczuć – nie ma to jak domowe pie Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ja Jem.
Serduszko, dziękuję za wspaniały przepis na ten chlebek, przypomniał mi dziecięce lata. Od kilku lat nie jem chleba kupnego, nie podchodzi mi. Zaczęłam wypróbowywać różne przepisy z różnym skutkiem. A to zakwas nie wyszedł, a to chleb na zakwasie miał zakalec na palec.
Domowy wypiek chleba na zakwasie – sprawdzony przepis. Klasyczny i przepyszny zarazem. Rozczyn należy przygotować dzień wcześniej. Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest.
Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.
Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Domowy chleb pszenny – najprostszy przepis Od kiedy pierwszy raz ten chlebek zagościł na naszym stole, jesteśmy rzadziej klientami piekarni. Puszysty a zarazem chrupiący na zewnątrz, bardzo szybki i nie skomplikowany w wykonaniu, a co najważniejsze – uwielbiany przez naszych najmłodszych członków rodziny.
A ten chleb, na który przepis za chwilę podam, zawsze się udaje.
Jeszcze nigdy nie był zakalcem. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami.
Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu! Czy na zakwasie pszennym mogę zrobić chleb z mąki pszennej razowej, żytniej, orkiszowej (z każdej osobno lub z mieszanki)? W Pani przepisach na chleby na zakwasie pszennym znalazłam tylko przepisy z wykorzystaniem mąki pszennej. Może nieuważnie przeglądnęłam przepisy?
Proste przepisy na chleb. Szybkie i proste przepisy na chleb, moim zdaniem to przepisy, które nikomu nie sprawia problemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.