Czerwone wino dobroczynne dla serca i żołądka. Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Czy lampka czerwonego wina dziennie może zapobiegać chorobom serca?
Do wysunięcia tej tezy skłonił naukowców tzw. Morza Śródziemnego z powodu chorób sercowo-naczyniowych, pomimo spożywania dużych ilości tłuszczów nasyconych.
Dlaczego warto pić czerwone wino? Obniżenie poziomu cholesterolu. Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dzięki obecności w nim polifenoli (m.in. resweratrolu). Ten składnik diety korzystnie wpływa na wysoki cholesterol, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo - naczyniowych.
Oto korzyści zdrowotne wynikające z picia wina: Zdrowe serce Przeciwutleniacze zawarte w jednej lampce czerwonego wina mogą pomóc Twojemu sercu w zapobieganiu wielu chorobom serca. Zwiększa poziom lipidów o wysokiej gęstości (dobry cholesterol), a obniża poziom złego cholesterolu (lipidów o niskiej gęstości). Unikalny składnik napoju - polifenolowy resweratrol aktywuje metabolizm tłuszczu w organizmie, pomaga zmniejszyć stężenie szkodliwych frakcji lipoproteinowych przy jednoczesnym wzroście korzyści.
Jednak towarzyszące tłustym posiłkom czerwone wino pozwala na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Niestety, jednorazowe spożycie dużej ilości alkoholu powoduje skutek odwrotny do zamierzonego. Jak obniżyć cholesterol? Podsumowując, pozytywny efekt tkwi więc w piciu umiarkowanych ilości czerwonego wina. Wino białe produkuje się bowiem tylko z wyciśniętego ze świeżych winogron soku.
Gdy winogrona gniecione są razem ze skórką, powstaje wino czerwone lub różowe. Kilkugodzinna maceracja powoduje różowe zabarwienie wina, a kilkutygodniowa – czerwone. Najwartościowsze jest wino z małych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Jest on potrzebny, by zachować właściwe dla tego trunku smak i aromat. Tak naprawdę jednak, to wcale nie jemu zawdzięczamy tak korzystne właściwości wina.
Sekret tkwi w związkach niealkoholowych. Ja zamawiam sobie dietke na obniżenie cholesterolu z oryginalneprzepisy. Ale coraz bardziej zastanawiam się nad dodaniem do tego lampki tego czerwonego wina. Coraz częściej czytam że faktycznie pomaga.
Niestety, dieta swoją drogą, ale często główną przyczyną jest stres i od tego trzeba zacząć. Alkoholu nie należy nadużywać, ale kieliszek trunku z czerwonych winogron może niekiedy działać zbawiennie na organizm. Umiarkowane picie alkoholu poprawia spalanie tłuszczów!
Kilka lat temu z nieukrywaną radością dowiedziałem się, że pismo naukowe poświęcone zagadnieniom medycyny – znany na całym świecie „Lancet. Paradoks francuski to ciekawe zjawisko niskiego występowania choroby wieńcowej serca w populacji francuskiej, mimo współwystępowania czynników ryzyka tj. Pamiętajmy, by w żadnym wypadku nie łączyć czerwonego wina z lekami — czerwone wino wchodzi w interakcje z naturalnymi lekami i ziołami, może toksycznie wpłynąć na leki nasenne i uspokajające. Potrafi również zmniejszyć skuteczność leków obniżających poziom złego cholesterolu. Osoby pijące maksymalnie lampki wina dziennie zapamiętują znacznie więcej słów, a ich hipokamp, który odpowiada za przyswajanie nowych informacji, pracuje o wiele wydajniej.
Badacze z Johns Hopkins University są zdania, że. Cholesterol Join our community. Trusted Chest specialize in supplying special featured medicines, developed to improve your life and makes better your health.
We offer Products in our store. Autor Zdjęcia: pixabay. Utrzymanie się poniżej niej, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, podnieść poziom dobrego cholesterolu, a nawet ustrzec nas przed chorobą Parkinsona czy Alzheimera.
Picie większej dawki niż zalecana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.