Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym?
Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Chleb żytni razowy na zakwasie. Do zakwasu dodaj 1ml przegotowanej wody i łyżeczki soli. Później wsyp 5g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować.
Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Jeśli chcesz jeść naprawdę zdrowy chleb, sięgnij właśnie po to pieczywo! Czy jak w przepisie na chleb jest zakwas z innego typu mąki niż aktualnie posiadam, to stosować masę zakwasu do 1? Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu.
Sylwia, wydaje mi się, że może być razowa. A na wszelki wypadek ja bym dodała na zaczyn normalną żytnią(jak do karmienia zakwasu) a potem juz resztę dała tej razowej. Popróbuj, mąka to nie majątek, a doświadczenie.
Oczywiście chleb zrobiony został na zakwasie. W tym przypadku użyłam zakwasu z razowej mąki żytniej. Zamiennie stosuję zakwas orkiszowy lub mieszany orkiszowo-żytni.
Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich. Zakwas chlebowy można przyrządzić samodzielnie, ale i nabyć w niektórych piekarniach. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni.
Dodatkowo dłużej utrzymuje świeżość. Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność. Mówimy, jak przygotować dobry zakwas, by móc samodzielnie piec zdrowy chleb. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba.
Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący.
Czasem wychodzą zbite, ciężkie, Zobacz więcej. Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. Robiłem swojski chleb na drożdżach który po dwóch tygodniach tylko zesechł się, a te chleby ze sklepów zaraz pleśnieją, grzybieją.
A jak wiadomo rak to grzyb. Najlepszy chleb, jaki mi wyszedł choć do ideału mu daleko – za suchy, za bardzo się kruszył. Choć wnętrze wyglądało tak, jak na zdjęciach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.