czwartek, 4 maja 2017

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody.


Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej.

V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku.


Pierwszy zakwas, kilka lat temu, był katastrofą…. Piekłam juz kilka chlebków, głównie z mąki pszennej, na zakwasie żytnim. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie.


Jak przygotować zakwas.

Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Chleb żytni Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.


W skansenie chleba, w którym kupujemy od czasu do czasu to pieczywo, chleb podpisany jest jako 1 żytni razowy. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego.


Chleb razowy może być więc żytni i pszenny. W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj.


Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Przygotowany specjalnie dla tych, którzy cenią czysty smak chleba razowego lub ze względów zdrowotnych poszukują chleba zrobionej tylko z mąki z pełnego przemiału, bogatej w błonnik pokarmowy. Oczywiście chleb zrobiony został na zakwasie. W tym przypadku użyłam zakwasu z razowej mąki żytniej. Zamiennie stosuję zakwas orkiszowy lub mieszany orkiszowo-żytni.


To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania. Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym?


Dorota: Zastanawia mnie kolor chleba… ten na zdjęciu wygląda dość blado… jakby z przewagą mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty