Dodane przez lasuch-w: Tylko o kuchni. Ja kupuję główkę kapusty i kiszę w słoiku. Po niecałym tygodniu jest pyszna. Na zimowe zapasy, kapustę kisi się z jesiennych zbiorów. Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj.
Z tego co pamiętam to całe główki kisiła na samym spodzie beczki dębowej a na górze kiszona była kapusta poszatkowana. Kupując kapustę należy wystrzegać się szczególnie tej sprzedawanej w foliowych torebkach. Ma ona charakterystyczny ostry zapach, jest ciemna i miękka.
Taka kapusta- sztucznie kiszona przy użyciu środków chemicznych, środków poprawiających kolor i smak- nie zawiera cennych dla zdrowia probiotyków. Jak kisić kapustę w beczce. Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież. Wiele osób kisi kapustę z dodatkiem cebuli i marchwi, choć nie brakuje także miłośników kulinarnych eksperymentów, którzy sięgają po żurawinę, śliwki, ananasa czy papryczki chili.
W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Wykonanie: Jeśli będziemy kisić kapustę w plastikowej beczce wykładamy ją workiem foliowym. Jeśli w glinianym garnku lub słoju, nie ma takiej potrzeby, kapustę układamy bezpośrednio w naczyniu.
Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę sprawi, że po zdrową i smaczną kiszonkę będziesz mógł sięgać przez cały rok. Kiszenie kapusty w pojemnej beczce nie jest wcale takie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio dobrane warzywo, właściwa proporcja soli, przyprawy i czas.
Dowiedz się, ile soli jest potrzebne do kiszenia kapusty, czym ją doprawić i ile trwa proces fermentacji. Potrzebny też będzie talerzyk o obwodzie mniejszym niż otwór naczynia oraz ciężarek do obciążenia. Jeśli nie mamy szatkownicy, można też zwyczajnie. Obieralismy więc kapustę i marchewkę, myliśmy, cięlismy, szatkowaliśmy i ubijaliśmy specjalnym tłuczkiem w beczce.
Naszykowaliśmy przyprawy: sól (dla ciekawych: kg soli na 1kg kapusty), ziele angielskie, listek laurowy. Worki do kiszenia kapusty na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Stan Nowy Kod produktu WORKI WOREK KISZENIA KAPUSTY ATEST BECZKA 20L, 30L.
KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na dwa czubate węborki uheblowanej. Kapusta kiszona w dębowej beczce. Głąby należy wykroić z kapusty. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-mm.
Na dno beczki wrzucamy jabłka. Sama kiszę kapustę, bo jak się okazało jest to proste i wcale nie trzeba mieć do tego celu beczki. Od znajomych dostałam przepis na kiszenie kapusty w słoikach i od tamtej pory każdej zimy cieszę się własną, niezwykle pyszną kapustą.
Ponownie nabieramy kapustę, ubijamy, przekładamy. Czynność powtarzamy. Na koniec ręką ugniatamy kapustę w naczyniu do kiszenia, przykrywamy talerzykiem i obciążamy talerzyk.
Ważne jest aby cała kapusta była przykryta płynem. Polecam kapustę kiszoną w wiaderku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.