poniedziałek, 16 września 2019

Gotowanie na parze a odchudzanie

Gotowanie na parze jest bezkonkurencyjne. Przede wszystkim żywność nie jest w niczym zanurzana, witaminy nie przechodzą więc do wody czy sosów. Przykładowo, straty witaminy C (bardzo wrażliwej na wysoką temperaturę) przy gotowaniu w wodzie sięgają , a na parze jedynie. Na pewno, jeśli zamieniłaś smażone na gotowane na parze, to odbije się to pozytywnie na Twoim zdrowiu i prawdopodobnie wadze, ale nie możesz oczekiwac efektów nie wiadomo jakich, jeśli to jedyna rzecz jKą zrobiłaś w stronę dietowania czy zdrowego odżywiania.


Nie musisz kupowac tego urzadzenia mozesz na durszlak wsypac warzywa czy polozyc.

Do gotowania na parze należy wybierać tylko świeże warzywa. Produkty nie mogą mieć żadnych skaz, ponieważ kawałek popsutego warzywa będzie miał intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie. Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi. Parowanie, czy to na sitku nad garnkiem, czy w specjalnym parowarze pozwala zatrzymać najwięcej substancji odżywczych znajdujących się w pożywieniu.


Dania są lekkostrawne, nie musisz używać soli i tłuszczu. Na rynku każdy znajdzie odpowiednie do potrzeb urządzenie do gotowania na parze. Im wyższa temperatura (np.


w czasie smażenia), tym większe. Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.

Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe. Moje ulubione odchudzające dania, które działają zawsze i na każdego. Koniecznie je wypróbuj. Zapewne już wiesz, że za sukcesu w odchudzaniu odpowiada dieta.


To właśnie dlatego produkty i dania powinny być dobrane idealnie. Jak się okazuje głodowanie i diety niskokaloryczne nie są skuteczne, bo nie dość, że mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem, szczególnie. Poniżej moje patenty na to, żeby było nie tylko zdrowo i lekko, ale też smacznie.


Pokochaj przyprawy. To jest absolutna podstawa. Jeśli decydujemy się na gotowanie na parze, to również bez tłuszczu.


Dawny sposób na wspaniałe i co najważniejsze niezwykle zdrowe przygotowywanie posiłków. Szybkość życie nie pozwala na spędzanie w kuchni zbyt długich chwil, jednak nie oznacza to zwolnienia z dbania o racjonalne i zdrowe odżywanie. Wszystko przez to, że warzywa czy mięso przyrządzane w ten sposób ma najwięcej witamin oraz składników mineralnych, które traci np. To najzdrowszy sposób przygotowywania żywności. Produkty nie mają bowiem kontaktu z wodą, więc nie dochodzi do strat witamin i składników mineralnych.


Najważniejszą jednak zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest ogromna.

Na przykład strata witaminy C przy zwykłej metodzie gotowania wynosi aż , zaś gotowanie na parze pozwala ograniczyć ją. Oprócz smażenia, gotowania w wodzie i pieczenia, mamy jeszcze jeden łatwy sposób obróbki cieplnej pożywienia – gotowanie na parze. Jedzenie na parze, ubytki na wadze.


W dzisiejszych czasach ten sposób przyrządzania potraw to czysta. Dzięki parowarowi uda ci się przygotować niezwykle smakowite dania z ryb, potrawy z drobiu, aromatyczne warzywa pełne witamin. Dania z pary są smaczne i proste do przygotowania, można przygotować na parze dosłownie wszystko, bo gotowanie na parze to nie tylko moda, ale i zdrowie.


Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. Jest na to jednak rozwiązanie, które pozwala zachować zielonym kuzynom kalafiorów smak, mikroelementy i prozdrowotne związki tak cenne w diecie człowieka. Rozwiązanie to to gotowanie na parze i dzisiaj właśnie o tym jak ugotować na parze brokuły i co (ewentualnie) z nimi dalej robić?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty