Wychodzę z założenia, że skoro drożdże potrzebują do życia ciepła, cukru i skrobii, to trzeba im to zapewnić w rozczynie. Zawsze dodaję na oko: ciepłe mleko lub wodę, odrobinę cukru i taką ilość drożdży, jaka wynika z przepisu. Rozczyn ze świeżych drożdży Rozkrusz potrzebną do przepisu ilość drożdży.
Ważne by nie były zbyt zimne, jeśli wcześniej przechowywane były w lodówce, odczekaj, aż się nieco ogrzeją w temperaturze pokojowej. Podgrzej niewielką ilość mleka - nie może być ani gorące ani letnie. Postaraj się, aby w rozczynie nie było żadnych grudek. W międzyczasie skontroluj stan drożdży. Mimo że drożdże są trochę wygodniejsze – wystarczy dodać je do mąk zamiast robić rozczyn, a i bardziej trwałe, to jednak bardziej zawodne (a przynajmniej w mojej kuchni).
Już kilka razy zdarzyło mi się, że ciasto na nich po prostu nie wyrosło. Inaczej jest z drożdżami świeżymi – tutaj ciasto zawsze pięknie rośnie. Zaczyn znany jest również pod nazwą rozczyn. Po co przygotowywać zaczyn? Jak zrobić rozczyn z drożdży?
Wiele osób obawia się robienia ciasta drożdżowego. Często słyszę, że nie wiedzą co to jest i jak zrobić rozczyn z drożdży. Inna nazwa to zaczyn to nic innego jak przygotowanie drożdży do pracy.
Jest to naprawdę dziecinnie proste i nie wymaga od nas zbyt wiele pracy, wysiłku, jedynie min czasu. Z powyższych składników przygotowuję zawsze rozczyn do ciasta na pizzę, które robię z 4g mąki. Ilość drożdży należy oczywiście dopasować do przepisu i mniej więcej zachować powyższe proporcje składników. Uprzedzę pytania i od razu powiem, że cukier (czy też miód) nie jest wyczuwalny w pizzy.
W każdym przepisie. Te pierwsze nie wymagają rozczynu, ale przygotowując ciasto z ich udziałem, trzeba zwracać ogromną uwagę na temperaturę dodawanego do ciasta płynu – powinna ona wynosić około stopni. Drożdży instant nie należy dodawać do ciast, w których zawartość cukru przekracza , ani do ciast tłustych i ciężkich. Podobny rozczyn chciałbym zrobić na same ciepłej wodzie.
Czy zmieniać proporcje - tzn dać więcej cukru? Bo w gruncie rzeczy to nie rozumiem jakie związek ma mleko z rośnięciem drożdży - w końcu drożdżak jedzą cukier. Chodzi o specjalne cukry z mleka? I jeszcze jedno porównanie.
Wprawdzie, jak już wspomniałam, z drożdży instant nie przyrządza się rozczynu, ale ciekawiło mnie, jakie właściwości fizyczne ma rozczyn wykonany z obu rodzajów drożdży. Przedstawia to poniższa fotografia. W obu przypadkach drożdże wykonały swą pracę, oba rozczyny pięknie wyrosły. Jak przygotować rozczyn z drożdży 1Dzisiaj o tym, jak przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, który jest podstawą wielu wypieków.
To dzięki dobrze przygotowanym drożdżom pizza będzie puszysta, a bułeczki pięknie wyrosną. Hasło krzyżówkowe „rozczyn” w słowniku szaradzisty. W naszym leksykonie krzyżówkowym dla hasła „rozczyn” znajduje się 1odpowiedzi do krzyżówki. Jeżeli znasz inne znaczenia dla hasła „rozczyn” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w zakładce Dodaj nowy.
Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne. Jeszcze jedna kwestia: piszecie, że zakwas wam rośnie aż wypływa ze słoika. Mój nie rośnie, owszem ma dużo bąbelków i zapach taki jak opisywane ale nie rośnie… Czy to może mieć też wpływ na dalszy proces chleba?
Jakby nie było na weekend spróbuję jeszcze raz upiec tym razem drożdżami, dziękuję. Nie dość, że po kilku dniach nadal świeży,. Ja dodaję mąki owsianej, bo zdrowa. Co do zakwasu, nie odkładam zakwasu, tylko resztę ciasta, bez względu z czym jest, dodaję trochę mąki żytniej i wody i rośnie jak na drożdżach. Drożdże (Saccharomyces Meyen) – rodzaj jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae).
Są organizmami saprotrofitycznymi – żyją na podłożach zawierających cukry proste. Przeprowadzają fermentację alkoholową, przeważnie w warunkach beztlenowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.