Dodane przez B2kris w: Tylko o kuchni. Gotowac normalnie ziemniaki w wodzie,jak juz beda na pol miekkie dolac szklanke mleka i jedna cala cebule. Pokroić na równe kawałki. To ważne, inaczej nie ugotują się równomiernie! Dokładnie płuczemy, zalewamy wodą (muszą być całe zakryte) i solimy (płaska łyżeczka soli na jednolitrowy garnek).
Z jednej ryby dwa dania.
Tradycyjna_Kuchnia 11. Trochę inna wersja ziemniaków do obiadu ,którą pamiętam z dzieciństwa. Wykonanie: czosnek obrać i posiekać. Umyte i osuszone dymki pokroić w cienkie talarki.
Pyry z gzikiem czyli ziemniaki po gruzińsku inaczej. Sprawdzasz nakłuwając widelcem. Nadciśnieniowcy powinni jeść je również dlatego, że kartofle mają bardzo mało sodu (pod warunkiem, że w ogóle ich nie solimy albo dodamy odrobinę soli pod koniec gotowania).
Ziemniaki na serce i żołądek. Już tyle razy rozmawiałam z czytelnikami o tym, co zrobić z gotowanych ziemniaków.
Często zostaje mi porcja ziemniaków z obiadu lub kolacji. Gotowane ziemniaki wykorzystuję do samego końca, właściwie, to nic z nich nie zostaje, zawsze jest na nie wielu chętnych! Ze względu na zawartość potasu ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Pomysły na ziemniaki: młode ziemniaczki, ziemniaki pieczone w skórkach, ziemniaki w papilotach, pieczone kawałki ziemniaków, ziemniaki z wody, gotowane na parze, smażone z rozmarynem. Dania z ziemniakami: knedle, gnocchi, kopytka, placki ziemniaczane i wiele innych. Kotlet schabowy inaczej to świetny pomysł na pyszny, typowo polski obiad. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka.
Jeśli szukacie inspiracji na cały zestaw obiadowy, to polecam ugotować ziemniaki i polać je gorącym masłem z koperkiem. Wiosną idealna będzie surówka z młodej kapusty. Natomiast z pieczenia takich ziemniaków w ogóle zrezygnujmy. Raczej ugotujmy je w dużej ilości wody, w której solanina częściowo się rozpuszcza.
Największy wybór odmian mamy wczesnym latem. Wtedy jednak zwracamy na to najmniejszą uwagę. Obrane ziemniaki pokroić i gotować w osolonej wodzie, której powinno być tylko tyle, by przykrywała kartofle. W czasie gdy ziemniaki się gotują podsmażyć pokrojona w kostkę słoninę lub boczek, pod koniec dodać pokrojoną cebulę.
Pozornie nieprzydatna, a w rzeczywistości bardzo wartościowa – woda po ziemniakach! Dlaczego nie warto jej od razu wylewać?
Bo woda z gotowanych ziemniaków ma wiele cennych właściwości, które aż proszą się, by je wykorzystać – na włosy, na żołądek, do podlewania roślin, a nawet do picia! To pozwoli na uwolnienie większej ilości skrobi zawartej w ziemniakach. W ten sposób po obróbce będą bardziej chrupiące.
Po wyciągnięciu z wody nie zapomnij odsączyć wody np. Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Ja miałam ziemniaki z poprzedniego dnia i sprawdziły się równie dobrze. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe.
Co zrobić z gotowanych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.