piątek, 18 września 2020

Zakwas na chleb razowy

Zakwas wyraźnie zwiększył już swoją objętość, ma dużo pęcherzyków powietrza, zmienił też swój kolor i zapach – jest on bardziej kwaśny. Czasem może pachnieć nawet acetonem ale nie jest to oznaką zepsucia. Trzeciego dnia zakwas pracuje już w miarę stabilnie i według niektórych już można piec na nim chleb. Rano zakwas pomieszałam i popołudniu był już gotowy do użycia, ale ponieważ nie był to dobry dla mnie moment na pieczenie, wieczorem jeszcze raz go dokarmiłam (50:50), zamieszałam, przykryłam i odstawiłam pod kaloryfer.


Następnego dnia, a był to piątek upiekłam pszenno-żytni chleb.

Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Zakwas na chleb to nie to samo co żurek śląski. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny.


Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Należy wyjąć chleb z formy i odkleić papier (pod warunkiem, że chleb jest już na tyle wypieczony, że na to pozwala. Jeśli chleb po godzinie pieczenia jest jeszcze zbyt miękki, a papier odkleja się wraz z ciastem – należy jeszcze kilka minut poczekać).

Chleb żytni razowy na zakwasie. Przepis przekąska Rodzaj dania. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.


Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw. Moim sekretem jest wymieszanie dwóch mąk – pszennej razowej, z żytnią razową.


Dzięki temu chleb nabiera lekkości, a wciąż jest razowy. Daję słowo, że jest możliwe i do tego wcale nie musi być zbitym i kwaśnym „gniotem”. Przygotowanie samego ciasta zajmuje nam kilka minut, pod warunkiem, że na noc dokarmiliśmy zakwas. O istnieniu wynalazku o nazwie „zakwas do chleba” wiedziałem już dawno, ale jakoś ciężko było mi się przemóc do jego zrobienia. Kiedy już przekonałem się do pieczenia chleba, przez dłuższy czas piekłem chleb na bazie drożdży, którego przygotowanie i pieczenie zajmowało bardzo mało czasu.


Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie.

Jak przygotować zakwas. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki. Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu.


Później znów można go dokarmiać. Po pięciu, sześciu godzinach, można upiec chleb. Przypadł mi do gustu Pani chleb i chciałabym wypróbować z tym ze mam takie pytanie, gdy robię chleb i dodaje zakwas do mąk i resztę składników, mieszam odstawiam do wyrośniecia i przed włożeniem ciasta do foremek odkładam pół słoika ciasta, dokarmiam i po wyrośnięciu wkładam do lodówki jako zakwas na kolejny chleb.


Osobiście nie mogę przekonać się do żytniego pieczywa, jednak razowy pszenno-żytni mix ze słonecznikiem mogę pochłaniać bez problemu. Dlatego też od dawna piekę chleb w domu i każdemu polecam choćby spróbować! Pierwszą rzeczą, o jaką musimy zadbać to oczywiście zakwas.


Mówimy, jak przygotować dobry zakwas, by móc samodzielnie piec zdrowy chleb. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka. Robiłem swojski chleb na drożdżach który po dwóch tygodniach tylko zesechł się, a te chleby ze sklepów zaraz pleśnieją, grzybieją.


A jak wiadomo rak to grzyb. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty