środa, 21 października 2020

Zaczyn drożdżowy bez cukru

Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (wystarczy temperatura pokojowa) i bez przeciągów. Do zaczynu nie musimy dodawać cukru (lub miodu), ale pomaga on drożdżom szybciej pracować. Jak zrobić zaczyn drożdżowy.


Czy zaczyn bez cukru, na wodzie z mąką pszenną wyjdzie? Odpowiedz na ten komentarz.

Tak, oczywiście, można zrobić bez cukru, jeśli drożdże będą ok to zaczyn i tak ruszy. Wychodzę z założenia, że skoro drożdże potrzebują do życia ciepła, cukru i skrobii, to trzeba im to zapewnić w rozczynie. Zawsze dodaję na oko: ciepłe mleko lub wodę, odrobinę cukru i taką ilość drożdży, jaka wynika z przepisu. Lekko mieszam i na wierzch posypuję garścią mąki, bez mieszania. Tag: zaczyn drożdżowy bez cukru.


Drożdżowe racuchy z serem białym – można je zrobić bez cukru i też pieknie wyrosną :) Racuchy z serem białym to rarytas, który kojarzy mi się z Babcią i dzieciństwem na wsi. Dlatego postanowiłam przygotować racuszki serowe na świeżych drożdżach i podać je ze śmietaną i cukrem kokosowym.

Zacznij od szykowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Składniki na zaczyn to: pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki mąki pszennej, gramów świeżych drożdży, łyżeczka cukru. Ciasto drożdżowe bez wyrastania, jest niezwykle szybkie, ekstremalnie wyrasta w piekarniku, więc nie musisz się bawić w drożdżowe zaczyny, mieszanie i czekanie. Możesz je zrobić z ulubionymi owocami lub bez.


Bułeczki drożdżowe. Moje ulubione bułeczki drożdżowe na słodko, które można przygotować na wiele sposobów, a raczej na wiele smaków. To są super szybkie bułeczki drożdżowe, ponieważ wszystko szykujesz w jednej misce.


Do zaczyny dodajesz resztę składników i wszystko wyrabiasz na gładkie ciasto. Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy (mleko lub woda), cukier, jaja i tłuszcz. Pożywkę dla drożdży stanowią węglowodany, białko i sole mineralne, dlatego najlepiej przyrządzać ciasto drożdżowe na mleku z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości soli. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.


Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami.


Drożdżowe pączki pieczone w piekarniku, waniliowe pączki fit bez mleka, dla cukrzyka Składniki: 1ml wody dag świeżych drożdży łyżeczka cukru kg mąki jaja kl.

M ml masła w płynie (łyżki) łyżki cukru waniliowego lub słodzik pół łyżeczki soli domowy dżem bez cukru Przygotować zaczyn. Na środku w mące zrób dołek a do niego pokrusz drobno drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, jeśli przygotowujesz () Zobacz cały przepis. Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia.


Mówiła mi zawsze, że zaczyn drożdżowy należy robić tylko i wyłącznie w szklanych naczyniach (takich które mogą się potłuc – tak ceramika też może być), nie żadnych plastikach czy metalach, oraz że nie wolno zostawiać łyżki lub innego “mieszadła” w zaczynie, bo nie urośnie. Jeśli do wypieku ciasta drożdżowego używacie świeżych drożdży, warto najpierw zrobić zaczyn. Dzięki temu upewnimy się, że drożdże nie są stare albo zepsute, a ciasto na pewno nie zrobi żadnej niespodzianki i pięknie nam urośnie. Na g drożdży potrzebne będą 1-łyżeczki cukru. Cukier dodajemy nawet wówczas, gdy pieczemy ciasto drożdżowe słone, bowiem to właśnie on jest fermentowany przez drożdże do kwasu węglowego, który spulchnia i podnosi ciasto.


Obecność cukru w tej ilości nie sprawi, że planowany słony wypiek stanie się słodki. Dodane przez ojoolka w: Tylko o kuchni. Dziękuję Wam - tak też zrobiłam - ciasto wstawiłam do ciepłego ale nie rozgrzanego całkiem piekarnika - wyrosło i upiekło się wspaniale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty