Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny.
Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Ma to być zakwas na żurek więc wybrałam mąkę żytnią.
Zakwas na żurek fermentuje przez zawartość bakterii kwasu mlekowego. Im wyższa liczba przy typie mąki tym lepiej. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas na żur potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.
To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Bazę jednak mogą stanowić również płatki owsiane, mąka pszenna razowa, ryżowa lub gryczana.
Wielkanoc za pasem, zatem najwyższy czas poczynić wprawki w przygotowaniu super żurku, czy białego barszczu. Lubelszczyźnie) lub wszystkim naraz #128578;. Zakwas chlebowy na mące żytniej jest do żurku idealny. Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka.
Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. Tradycyjny zakwas na chleb otrzymujemy w podobny sposób, jednak różni się on rodzajem mąki. Zakwas żytni jak sama nazwa wskazuje uzyskujemy dzięki mące żytniej. Zapach i kolor tradycyjnego zakwasu różni się zdecydowanie od tego pszennego. Nie ma smaczniejszych wypieków od chlebów na zakwasie żytnim.
Kto spróbuje takiego domowego. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Później zakwas robi się już sam.
Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj.
Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie.
Odstaw w ciepłe miejsce na dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia. Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem. Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
Karol Okrasa Żurek chrzanowy z kiełbasą. Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i. Zakwas to tylko składnik żurku (zwany również kiszonym żurkiem), przepis na samą zupę po kliknięciu na link – domowy żurek na zakwasie. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.
OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Słyszałam różne wersje, dlatego to pytanie #128578; Zakwas nastawiony. Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać. Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda?
Chleb na zakwasie to coś, przed czym wzbraniałem się baaardzo długo – głównie ze względu na niechęć do przepisów, których wykonanie zajmuje wiele godzin. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.