Jeśli gęściejszy, gotuj do czasu. Dobry blender który blender wybrać. KOTLETY Z WARZYW – Ponad przepisów. Testy urządzeń AGD. Przepisy kulinarne Olga Smile.
Dla tych, co nie lubią za długich wstępów: dziś będą przepisy na domowe suszone pomidory, przecier pomidorowy z wyciskarki i nie tylko, suszony koncentrat pomidorowy i szybki, pieczony sos pomidorowy. Prezydentowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Prezydentowej. Przecier to po prostu przetarte pomidory z odrobiną przypraw lub bez nich.
Wybierając inne odmiany pomidorów, przecier będzie miał bardziej płynną konsystencję i będzie przypominał sok pomidorowy. Sok pomidorowy jest jednym z najmniej kalorycznych napojów – jedna szklanka to zaledwie kcal. Jemy Ekolokalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga jemy. Gotowy czysty sok ,doprawić do smaku przyprawami jak wyżej.
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Wlać do słoiczków i pasteryzować 6minut od zagotowania wody:) z trzech kilogramów pomidorów z wyciskarki wyszło mi dwa litry soku. Sok można gotowac dlużej na wolnym ogniu ,aż odparuje woda i wtedy będziemy mieli paste pomidorową. Następnie partiami przecieramy przez sito z małymi oczkami, tak by pestki i skórki pozostały na sicie. Follow my blog with bloglovin!
Dlatego warto zrobić domowy przecier pomidorowy na zupę i zamknąć go w słoikach. Pokaże Wam (na filmie) i opiszę jak zrobić smaczny domowy przecier pomidorowy na zupę by móc cieszyć się pyszną pomidorówką w porze zimowej, gdy rozgrzewająca zupa do zbawienie. Sposobów na domowy przecier pomidorowy jest mnóstwo.
Domowy przecier ze świeżych pomidorów to przepis o który często prosicie. Ważne jest to aby słoiki były czyste, wyparzone i , zamknięte od razu po wlaniu gorącego przecieru. Sok z pomidorów, przygotowany przy użyciu blendera będzie tak samo klarowny, jak ten z profesjonalnej wyciskarki. Taki przecier jest super do zupy pomidorowej i jako baza do sosów.
Jak uzyskać sok z pomidorów? Umyte pomidory wrzucamy do wolnoobrotowej wyciskarki i po chwili cieszymy się smakiem pysznego soku, który możemy doprawić solą, pieprzem czy bazylią. Przecier pomidorowy to jest tak banalna sprawa, że łatwiej już chyba nie będzie.
Dlatego dziwi mnie, że wciąż tak mało osób postanawia zatrzymać lato w słoiku. A wierzcie mi, w środku polskiej – ostatnio szczególnie paskudnej – zimy, kiedy za oknem widok jest ponury jak sen grabarza, mało jest lepszych rzeczy od słoika.
Różnice wynikają z odmian pomidorów, jakich używamy do przygotowania przecieru i oczywiście czasu gotowania. Długie gotowanie sprawi, że pozbędziemy się wody z pomidorów, co zagęści konsystencję przecieru. Film Jak zrobić Sok z Pokrzywy bez wyciskarki do soków. Kiedyś też nie lubiłam soku pomidorowego, ale z czasem zmienił mi się smak-spróbuj kupić np z sok pomidorowy z tabasco, chilli lub ziołami włoskimi jest bardziej smaczny pod warunkiem,że lubisz smaki.
WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Idealny do zupy pomidorowej, gołąbków, sosu bolońskiego, zapiekanek makaronowych, pizzy i wielu innych dań z wykorzystaniem sosu pomidorowego. Sos, przecier pomidorowy, passata – zwał jak zwał – a to przecież nic innego jak pomidory zamknięte w słoiku.
Dopisz go koniecznie do listy przetworów na zimę: jest prosty do zrobienia, przydaje się do wielu potraw i sosów. Jego jakość i smak są nieporównywalne z tym kupionym w sklepie. Polecam zrobić go z większej ilości pomidorów, aby wystarczyło go na długie, zimowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.