Gotowanie na parze. Zebraliśmy najlepsze przepisy na dania z parowaru. Takie kluski można kupić w prawie kazdym sklepie z zywnością. Oto przygotowanie: do pojemniejszego garnak wlej wody nie za dużo nad wodę włóż specjane sito do gotowania na parze lub po prostu gazę, na niej umieść tyle kulusek ile zjesz.
Dla osób lubiących desery, dania na parze także będą odpowiednim rozwiązaniem.
Dania na parze - zalety. Posiłki są łatwostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Z tego powodu gotowanie na parze jest szczególnie polecane osobom, które zmagają się z chorobami żołądka, jelit, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Na parze można przyrządzić niemal wszystko – warzywa, ryby i mięso.
Metoda ta pozwala także na szybkie odgrzewanie potraw. Urządzenie do gotowania na parze mamy od mniej więcej dziesięciu lat. Jest to wielki kombajn Tefala, w którym mieści się tyle jedzenia, że spokojnie można zrobić obiad dla czterech dorosłych osób.
Miałam do niego kilka podejść i za każdym razem kończyły się umiarkowanie dobrze. Przepis jak przygotować jajecznice na parze. Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad. Powinniśmy wybierać dania gotowane w wodzie i na parze, duszone i pieczone (bez dodatku tłuszczu).
Dodawanie tłuszczu do potraw powinno nastąpić po ich przyrządzeniu. Posiłki powinny być spożywane regularnie (4–razy dziennie), a porcje nie mogą być zbyt duże. Lekkostrawne posiłki przygotujesz stosując: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie bez dodatku tłuszczu, duszenie bez dodatku tłuszczu.
Od czasu do czasu możesz smażyć, ale tylko na dobrej, ceramicznej patelni do smażenia beztłuszczowego. Zabronione jest tradycyjne smażenie, pieczenie i duszenie z dodatkiem tłuszczu. Uwielbiam posiłki gotowane na parze, sa lekkie smaczne i zdrowe.
Dodam ze szybciej sie gotują. Mam parowar wieżowy, więc za jednym zamachem gotuję dwudaniowy obiad jednocześnie. Przyspiesza to gotowanie nie samowicie.
Z przygotowywaniem potraw na parze powinien zaznajomić się każdy, komu zależy na zdrowym stylu życia. Tak przygotowywane posiłki, zachowują więcej składników odżywczych, są lekkostrawne, a przy tym – pełne smaku.
Zdrowe przyrządzanie potraw, wspomoże piekarnik parowy – dziś postanowiliśmy przyjrzeć się zasadom jego działania i sprawdzić, które modele cieszą się. Nie daj się kulinarnej nudzie i wypróbuj alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnego kotleta w panierce smażonego na patelni. Bułkę tartą zastąp ziołami, a smażenie – gotowaniem na parze. Jeśli nie masz czasu, możesz gotować porcje jednego obiadu na dni.
W ten sposób gotowanie ograniczysz do 3-dni w tygodniu. Nie trudno jednak w tym przypadku o monotonie. Jeśli nie chcesz na okrągło jeść parowanego kurczaka z ryżem, wypróbuj poniższe przepisy. Natomiast posiłki przyrządzane na parze pozwalają na zachowanie wszelkich wartości odżywczych, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Do gotowania w parowarze nie potrzeba dodatków w postaci szkodliwych tłuszczy i soli.
Dbasz o swoje zdrowie? Starasz się, by Twoje posiłki były niskokaloryczne, zawierały dużo witamin i mikroelementów? Oraz były zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych? Tu znajdziesz przepisy na takie właśnie obiady - lekkie, zdrowe i kolorowe. Podrzucam wam pomysły, jak doprawić warzywa na parze i jakie można dodać do środka.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja wybrałam bambusowe parowniki, które nie tylko świetnie sprawdzają się jako parowar, ale też jest to fajny sposób podania. PS Mój ebook z przepisami już jest! Moje ulubione odchudzające dania, które działają zawsze i na każdego.
Koniecznie je wypróbuj. Zapewne już wiesz, że za sukcesu w odchudzaniu odpowiada dieta. To właśnie dlatego produkty i dania powinny być dobrane idealnie.
Jak się okazuje głodowanie i diety niskokaloryczne nie są skuteczne, bo nie dość, że mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem, szczególnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.