Ponownie wstawiam foremkę do piekarnika i zaczynam wielki wypiek chleba żytniego w domu! Zaczynam piec w 220°C, a po minutach obniżam temperaturę pieczenia do 200°C. Po upływie kolejnych minut – do 180°C.
W tej temperaturze piekę chleb przez ok. Przygotowanie chleba w domu nie jest trudne, a domowe pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach.
Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy. W czym najlepiej upiec chleb w domu? Naczynia do wypieku chleba mogą być przeróżne: keksówka, brytfanna, szkło żaroodporne, a nawet garnek. Klasyczne naczynie do wypieku chleba – keksówka.
Zacznijmy od rozwiązania najbardziej praktycznego, czyli keksówki. Dawniej chleby piekło się po prostu na metalowej blasze wsuwanej do nagrzanego pieca chlebowego, który był w każdej kuchni. Dziś takie „urządzenie” mają nieliczni, ale tradycja pieczenia chleba w domu wróciła i smaczny, długo utrzymujący świeżość chleb można wyjąć z piekarnika.
Przepis na chleb nocny jest znakomity od tego własnie zaczęłam w domu uwielbiaja go maka z młyna z Bielska dobra pewna. Zobaczcie w czym możecie upiec swój domowy bochenek. Zwykłe prostokątne formy metalowe często nazywane są keksówkami, chociaż te przeznaczone do pieczenia chleba są nieco szersze, czasem wyposażone w dodatkowe akcesoria w postaci na przykład podstawki, na której ustawia się upieczony chleb do wystygnięcia.
Witam, nie piszesz jak piec chleb na zakwasie w naczyniu glinianym w środku glazurowanym ( taki garnek rzymski tylko bez pokrywy). Mam taką formę ale tyle się naczytałam odnośnie wstawiania do zimnego piekarnika. Jeszcze nie piekłam w tej formie , piekę chleby w foremce metalowej z papierem do pieczenia. Dodane przez Gutka w: Tylko o kuchni. Mało nas, mało nas do pieczenia chleba.
Jak zrobić chleb w domu? Po pierwsze – produkty. Do pieczenia warto wybrać formy blaszane, które dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu chleb. Rozgrzewamy kamień w piekarniku i wsuwamy na niego wyrośnięty chleb.
Gorąca temperatura kamienia podniesie chleb do góry i odzyska on kształt (podczas przekładania chleba z łopaty na kamień, może lekko opaść). Wydatek od zł (w komplecie z łopatką) do ponad 2zł (w zależności od marki i wielkości). Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień.
Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że pieczenie chleba to tradycja rodzinnego domu.
Chleb upieczony w domu zdecydowanie lepiej smakuje. Wygląd chleba jest równie ważny. Oto kilka wskazówek… Nasze babcie piekły chleby w metalowej. Mc ;) min średnie przystępne. Dodatki Kiełki jadalne hodowane w domu.
Zakwas chlebowy można przyrządzić samodzielnie, ale i nabyć w niektórych piekarniach. Za najprostszy do przygotowania uważa się zakwas żytni. Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny od chleba drożdżowego.
Chleb pieczemy w temp. Pieczenie takiego chleba w domu stanowi wielką przyjemność. C przez pierwsze minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 2st. C i kontynuujemy pieczenie przez około godzinę.
Gotowy chleb studzimy na kratce lub – jeśli takowej nie mamy, na drewnianej desce do krojenia. Doskonale upieczony bochenek ostukany od spodu będzie odzywał się do nas głuchym odgłosem. Nasze babki dodałyby pewnie, że niezbędny jest również talent do wypieków i serce, które w domowy chleb włożyć trzeba silną ręką gospodyni. Albo gospodarza, wszak żyjemy w czasach, w których w kuchennych pieleszach coraz częściej.
Przecież najprostszy chleb to tak naprawdę mix wody i mąki. Taki domowy chleb, magiczny i pysznie chrupiący. Dzięki tym przepisom zdobędziesz też nową wiedzę jak upiec chleb.
Pokochasz pieczenie domowego chleba. A raz raz spróbujesz, to już zawsze będziesz piec chleb w domu. Niektórzy szczęśliwcy pamiętają rumiane bochny wypiekane w babcinym piecu. Większość zna chleb kupowany w piekarni.
Można przywołać wspomnienia we własnym domu, a przy okazji zjeść zdrowy, domowy chleb. I posiedzieć w aurze niezapomnianego zapachu… Grono osób, które pieką w domu chleb, jest coraz szersze. W środy piekę ciabatty – mówi Marta. A w czwartki Karol piecze chleb borodiński - dodaje.
W piątki po południu pieką chleb litewski, by sprzedać go w sobotę, bo gorącego sztuka piekarska sprzedawać nie pozwala.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.