Wyjątek stanowi kiszenie kapusty np. Lista przepisów na ile soli do kapusty kiszonej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Do kiszenia tej kapusty przystąpiłam już dawno, bo z miesiąc temu. Kiszenie kapusty w warunkach domowych.
Wcale nie tak trudno! Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę sprawi, że po zdrową i smaczną kiszonkę będziesz mógł sięgać przez cały rok. Wystarczy odpowiednio dobrane warzywo, właściwa proporcja soli, przyprawy i czas. Dowiedz się, ile soli jest potrzebne do kiszenia kapusty, czym ją doprawić i ile trwa proces fermentacji. Ile soli do kiszenia kapusty?
A Polacy bez wątpienia należą do jednych z największych miłośników tego kwaśnego przysmaku. Sukces kiszenia kapusty bierze się przede wszystkim z niesamowicie długiej przydatności do spożycia tego produkty. Kiszę kapustę wg Pani przepisu już czwarty raz w tym roku (od września).
Wychodzi przepyszna. Do ubijania w glinianym garnku używam wałka do ciasta, po wyjęciu rączek – spisuje się rewelacyjnie. Pozdrawiam serdecznie dziękując za wyśmienite przepisy:)M. Dodane przez manson w: Tylko o kuchni.
Czy kapusta,którą można kupić teraz nadaje się do kiszenia? Czy powinna być raczej z odmian pózniejszych? Kapustę można już kisić do. Do kapusty dodaję sól i suchy koper taki jak do kiszenia ogórków.
Co jakiś czas obmywam przegotowaną wodą brzeg beczki, talerz i kamień. Ewentualnie dolewam trochę przegotowanej z solą zimnej wody. Taka kapusta jest pyszna. W kubku mieści się dag soli.
Pod wpływem soli kapusta puści sok, który ją zabezpieczy przed dostępem tlenu, trzeba ją jednak jeszcze docisnąć, tak by warstwa soku dokładnie przykrywała pokrojone liście kapusty. Do tego służy talerzyk, który kładziemy na ostatniej warstwie kapusty i obciążamy go ciężarkiem (może to być np. wyparzony kamień). Domowa kiszona kapusta.
Olga Smile w Social Media. Którą wyciskarkę wybrać?
Przepisy wegańskie Vegemi. Dobry blender, który blender wybrać. Sok ten zawiera dużą ilość soli, dlatego nie powinnaś pić więcej niż pół szklanki, 2-razy w tygodniu.
Nie jest on także dobrym źródłem probiotyków - to mit! To płyn, który pozostaje w naczyniu do kiszenia po wyjęciu samej kapusty. Płyn ten częściowo pochodzi z wody, która. Po tym czasie odkładamy część kapusty do plastikowej miski i ubijamy ją drewnianym tłuczkiem do momentu aż pojawi się trochę soku. Po minutach, gdy kapusta zmięknie przystępuję o ubijania.
Można to robić wałkiem bez końcówek, łyżka płaską lub kijem do kapusty. Właściwie wszystko się nada co pozwala na jej tłuczenie. Jaka sól jest najlepsza?
Rafinowana sól biała, sól morska, sól kamienna czy różowa sól himalajska? Lepiej wybrać sól jodowaną czy bez dodatku jodu? Warto wiedzieć, jaką sól kupić, aby zrobić idealną kiszonkę.
Sól stosuje się do kiszenia w solance lub do kiszenia w samej soli. Niektórzy podczas kiszenia ogórków dodają również liście wiśni, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę czy estragon. Nieco mniej popularne jest wykorzystanie zalewy z musztardy, octu, soli i cukru.
Połowa października to czas kiszenia kapusty na zimę. Jeśli nie mamcie dużej powierzchni na jej przechowywanie lub nie wyobrażacie sobie szatkowania kilogramów kapusty, można po prostu kisić ją na bieżąco w mniejszych ilościach i cieszyć się jej smakiem nie tylko w zimie, ale przez cały rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.