No i pierwszy chleb mi wyszedł! Ale na tym samym zakwasie, czyli żytnim chciałam zrobić pszenno razowy, bo taka mąka mi została. Czy to znaczy, że na żytnik zakwasie można upiec tylko żytni chleb, czy jeszcze w czymś mogła zawalić? Robiłam zakwas 3-stopniowy.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.
Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)?
To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Chleb na zakwasie z tego przepisu nie wymaga wiele zachodu, specjalnych maszyn, miksera i długiego wyrabiania.
Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? Co zrobić z zakwasem, jeśli nie planuję piec chleba? Być może w danym tygodniu nie planujesz wypieku chleba a nie chcesz w nieskończoność go dokarmiać :-) Wówczas słoik tak samo przykryty gazą umieść w lodówce.
Ten zakwas wykorzystałam w przepisie na chleb żytni. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Musze zrobić chleb na zakwasie ponieważ w zwykłych chlebach z marketu i piekarni jest pełno chemii tego proszku spulchniacza E30 E9które powodują raka.
A jak wiadomo rak to grzyb. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Polan w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy.
Dodaj komentarz chleb , chleb na zakwasie , dziecko , dziecko-przepisy , pani domu , przepis , przepisy Edit Jestem Budująca Mama i od kilku tygodni piekę chleb.
Wracam do tematyki pieczywa, tym razem proponując szybki i bardzo smaczny chlebek na zakwasie zytnim. Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM! Po pewnym czasie, gdy nasz zakwas jest dość regularnie dokarmiany, nabiera mocy i chleb rośnie szybciej. Na takim zakwasie możemy piec chleb przez całe miesiące, a może nawet lata. Moj zakwas mam juz kilka lat, na bieząco dokarmiany i wykorzystywany wlasciwie nie przebywa w lodo Zobacz więcej.
Chleby na zakwasie są moim zdaniem smaczniejsze i zdrowsze niż drożdżowe, i choć chleb drożdżowy to „pewniak”, który raczej zawsze wyjdzie, to jednak zachęcam do pieczenia także na zakwasie. Warto przynajmniej raz spróbować, by porównać;). A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Wcześniej należy tę mąkę zaparzyć, zalewając ją po prostu wrzątkiem.
Kiedy całość wystygnie wlewamy zakwas do mąki i mieszamy parę minut – w razie potrzeby dolewamy wodę aby masa miała konsystencję ciasta na. Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.