Dzięki temu smakuje również dzieciom na diecie bezglutenowej. Nie jeden raz próby wypieku pieczywa z różnych mąk bezglutenowych kończą się klęską – chleb się kruszy, wychodzi z niego zakalec lub jest niesmaczny. Dlatego upieczenie chleba z samej mąki owsianej to wyzwanie, bo jest nawet bardziej kłopotliwa niż niejedna mąka bezglutenowa. Na szczęście udało mi się w końcu opracować recepturę na chleb owsiany, który się nie kruszy i jest bardzo smaczny. Chciałam upiec szybki chleb bezglutenowy, ale bez wyrabiania.
W domu miałam zapas płatków owsianych, postanowiłam więc upiec chleb owsiany.
Jest on idealny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami czy drożdżycą organizmu. Bardzo dobrze smakuje, gdy jest opieczony w tosterze, a n ajlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Mąka owsiana to mój hit ostatnich tygodni. Poprawia strukturę i smak bezglutenowych dań mącznych. A jaki jest chleb z dodatkiem mąki owsianej?
Po tym czasie sprawdziłam wypiek patyczkiem, wyjęłam chleb z formy, obróciłam go do góry nogami i piekłam jeszcze przez minut, by powstała lekko chrupiąca skórka z każdej strony i by nabrał koloru. Po tym czasie wyjęłam bezglutenowy chleb owsiany z piekarnika i zostawiłam na kratce do rana by odparował. Ten chleb jest po prostu przepyszny!
Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu!
Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”. Ponieważ w swej kulinarnej karierze upiekłam wiele chlebów, które nawet mi wychodziły, pomyślałam, że może warto poeksperymentować z mąką bezglutenową i upiec chleb bezglutenowy.
Poczytałam trochę o wypieku chleba bezglutenowego w Intenecie i zabrałam się do pracy. Mąki bezglutenowe nie są takie przyjazne jak te z glutenem. Kiedy przyjdzie czas na pieczenie nowego chleba wyjmij je z lodówki, dokarm wodą, mąką i kilkoma kroplami cytryny i zakwaszaj jak poprzednio w ciepłym miejscu.
Powinny być gotowe już po dniach. Chleb bezglutenowy 1. Miks owsiany i mąkę kurydzianą wymieszaj z solą w dużej misce. Jak upiec zdrowy i pyszny chleb bezglutenowy? Wyłącznie z prostych i naturalnych składników?
Sprężysty, długo wilgotny, smaczny? Od pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne samopoczucie zbyt sobie chwalę odstawienie glutenu (tak, zdarzy mi się skubnąć kawałek ciasta, pizzy, czy spróbować makaronu), no ale w końcu idę zgodnie z najnowszymi trendami (chociaż raz) :P A ponieważ nie uznaję.
Amarantusa nie polecam w takiej ilości, można dodać trochę, ale nie 2g. Ryżowa tak, choć chleb może być bardziej sypki. Ostatnio robiłam z sorgo i wyszedł pyszny. Ale z kukurydzianej już trochę za bardzo zbity.
Każda mąka zachowuje się trochę inaczej, więc może być potrzeba dodania większej lub mniejszej ilości wody np.
Piekłam już chleb na mące migdałowej i zbożowy bez glutenu. Już jakiś czas temu odkryłam, że sekretem bezglutenowych wypieków jest mokry dodatek w cieście. Najpierw próbowałam z jajkami, potem z nasiąkniętymi nasionami babki płesznik i ziarnami. Później pojawił się najlepszy do tej pory przepis bezglutenowy na bananowy chleb ryżowy. Pomyślałam jednak, że nie każda osoba na diecie bezglutenowej będzie miała ochotę na słodkawy.
Bezglutenowy, bez drożdży, zakwasu i środków spulchniających.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.