czwartek, 12 października 2017

Kiszenie kapusty w kamionce

Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę sprawi, że po zdrową i smaczną kiszonkę będziesz mógł sięgać przez cały rok. Kiszenie kapusty w pojemnej beczce nie jest wcale takie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio dobrane warzywo, właściwa proporcja soli, przyprawy i czas. Dowiedz się, ile soli jest potrzebne do kiszenia kapusty, czym ją doprawić i ile trwa proces fermentacji.


Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki (tutaj), który nabyłam w sklepie Zagroda. Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę.

Już kilkukrot Zobacz więcej. Następie przenieś kapustę do wyparzonego i go słoika lub kamionki. Dobrze ugnieć i dociśnij. Kapustę powinien przykryć sok. Słoik zakręć, a kamionkę przykryj talerzykiem i najlepiej dociśnij kamieniem lub czymś ciężkim.


Sprawdza się specjalna kamionka do kiszenia z ciężką pokrywą. Domowa kiszona kapusta Często pytacie mnie jak kisić kapustę i czy domowa kiszona kapusta jest zdrowsza od tej, którą można kupić w sklepach. Uważam, że tak i zdecydowanie raz jeszcze tak!


Zrobiona w domu jest najlepsza, poza tym masz gwarancję, że nie zawiera cukru i octu.

Jak domowym sposobem kisić kapustę? Podajemy przepis podstawowy na kiszoną kapustę. Ugniatanie kapusty w garnku. Gotowa domowa kapusta kiszona. Można smakować w trakcie kiszenia.


Sprawdź sam, jak smakuje po trzech dniach. Pewnie już będziesz chciał ją jeść. Potrzebny też będzie talerzyk o obwodzie mniejszym niż otwór naczynia oraz ciężarek do obciążenia. Jeśli nie mamy szatkownicy, można też zwyczajnie. Taka kapusta- sztucznie kiszona przy użyciu środków chemicznych, środków poprawiających kolor i smak- nie zawiera cennych dla zdrowia probiotyków.


Również pasteryzowanie kapusty niszczy jej zdrowotne właściwości. Beczki do kiszenia kapusty kup w sklepie internetowym garneczki. Uwielbiam takie wpisy!


Na facebooku od kilku dni piszę ciągle o tym, że kapusta kiszona pojawia się na naszym stole zaskakująco często. A to za sprawą moich tegorocznych przetworów. Jak kisić kapustę w słoikach, w kamionce?


Mama odradza używanie kamionkowych beczek do kiszenia, częściej używa się plastikowych grubych worków, w których kapustę łatwiej trzymać przykrytą równomierną ilością słonej zalewy, łatwiej ją przemieszać i obciążać. W beczce sok opada na dno, wówczas kapusta na górze ciemnieje i może się popsuć.

Ja kiszę kapustę w dużej kamiennej beczce. Do kapusty dodaję sól i suchy koper taki jak do kiszenia ogórków. Co jakiś czas obmywam przegotowaną wodą brzeg beczki, talerz i kamień. Ewentualnie dolewam trochę przegotowanej z solą zimnej wody.


Warstwę z wierzchu często trzeba zdjąć i wyrzucić, to naturalna rzecz. W tym dziale znajdziecie Państwo garnki ceramiczne hermetyczne do kiszenia kapusty, ogórków, papryki oraz innych warzyw lub owoców. Przechowywanie żywności w tych naczyniach przedłuża ich świeżość oraz gwarantuje zachowanie wszystkich wartości.


Sama kiszę kapustę, bo jak się okazało jest to proste i wcale nie trzeba mieć do tego celu beczki. Od znajomych dostałam przepis na kiszenie kapusty w słoikach i od tamtej pory każdej zimy cieszę się własną, niezwykle pyszną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty