wtorek, 25 grudnia 2018

Cappuccino latte

Latte – tam, gdzie cappuccino, tam też latte. Jest w nim więcej mleka („latte” znaczy mleko), jego objętość to 2ml lub więcej, a spienione mleko zajmuje tylko trochę miejsca na samej górze. Latte (oraz cappuccino) we Włoszech pija się tradycyjnie do śniadania. Latte pije się zwykle w wysokiej, przezroczystej szklance i wykorzystuje przy tym łyżeczkę o długiej rączce.


Największymi amatorami caffè latte na świecie są Amerykanie, a w Europie oba te gatunki cieszą się bardzo dużą.

Aksamitne Cappuccino, trójwarstwowe Latte Macchiato, mleczne Café au Lait czy małe Cortado – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Polecamy również: Korzenne cappuccino z kardamonem - przepis na aromatyczną kawę oraz Koktajl kawowo-kokosowy na bazie cappuccino - przepis na pyszny deser. Cafe latte to po prostu kawa i mleko.


Cappuccino and latte (also called Caffè latte) are the two most popular Italian coffee drinks and are both prepared using hot milk. The difference is that cappuccino is prepared with less steamed or textured milk than caffe latte. Zatem otrzymujemy tu zdecydowanie bardziej wyczuwalny smak kawy niż w latte macchiato, a nawet i cappuccino.


Bardziej tu mowa o przełamaniu smaku kawy niż jego drastycznej zmianie.

Ten rodzaj kawy wyjątkowo nie posiada włoskiej nazwy i włoskiego rodowodu. System spieniający mleko zintegrowany. Podawane często do smaku z gałką lodów w śmietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione.


Latte, nazywane też caffe latte (kawa latte) także pochodzi z Włoch. Jak widzisz główna róznica to bardzo duża ilość mleka w porównaniu z cappuccino. To w tym samym stopniu białe kawy, bo biała kawa to po prostu kawa z mlekiem - niezależnie od tego, czy jest ono zimne, ciepłe czy spienione - pisze Ika Graboń.


Jak zrobić latte i cappuccino z ekspresu? Paradoksalnie sprawa jest bardzo prosta: wybieramy ekspres, stawiamy go w kuchni, naciskamy guzik i dostajemy swoje upragnione latte. Tak naprawdę przygotowanie perfekcyjnego napoju kawowego, który nie rozczaruje płaskim, rozmytym smakiem, to sztuka godna prawdziwego baristy. Kawa – zapewne każdy z Nas ma swoją ulubioną.


Espresso, caffe latte, cappuccino, latte macchiato … Brzmi znajomo? Może być podawana na wiele sposobów, ale CZYM WŁAŚCIWIE RÓŻNI SIĘ KAWA od KAWY? Mamy dla Was poradnik, który podpowie Wam, którą kawę wybrać gdy w menu, poza tymi znanymi Wam napojami, pojawią się również mniej znane rodzaje.


Zachwyci Cię również spienione Cappuccino, gładkie Latte Macchiato, a nawet gorąca czekolada, herbata lub zimne napoje!

No comparison of espresso drinks would be complete without the cappuccino and latte. Each is Italian in origin and made with espresso and milk. But the differences are created through one important function: barista craft.


Cappucccino to typ kawy, który urósł już chyba do rangi symbolu narodowego Włoch, na równi z pizzą i makaronem. Kawa z pianką zawojowała cały świat i podbiła serca milionów ludzi. Jak przyrządzić sobie puszyste, kremowe cappuccino w domu?


Przyrządzamy cappuccino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty