Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania perfekcyjnego ciasta drożdżowego. Podczas gdy drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas większego zaangażowania. Właśnie opadło mi ciasto drożdżowe podczas pieczenia. Moja koleżanka piecze perfekcyjne drożdżowe.
Powiedziała, że ona najpierw włącza dół piekarnika ( po tych przepisowych rośnięciach) a jak jeszcze podrośnie to dołącza górę. Rozczyn drożdżowy, którego przygotowanie sugeruje zdecydowana większość przepisów na ciasto drożdżowe, pomaga sprawdzić czy świeże drożdże są aktywne, jeszcze przed dodaniem ich do pozostałych składników ciasta.
Stare drożdże są słabe i rozczyn nie urośnie. Gorące płyny zabiją drożdże i rozczyn nie urośnie. Delikatne i puszyste, lekkie jak chmurka ze złotą skórką. Wypieka się z niego bułki, rogaliki, ciasta z owocami, pączki, kulebiaki, oponki, paszteciki czy pizzę. Mowa oczywiście o cieście drożdżowym, które jest wymagające, czasochłonne i kapryśne.
Cały wysiłek rekompensuje nam zapach i smak ciasta. Zatem jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Witam, Moze mi ktos pomoze.
Nie jestem doswiadczonym kucharzem, ale probuje upiec ciasto drozdzowe.
Trzecie podejscie i nie wychodzi. Jak zrobić zaczyn drożdżowy Nie od dziś wiadomo, że ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta są oczywiście drożdże. Można używać do tego drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąka, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto.
Na g drożdży potrzebne będą 1-łyżeczki cukru. Cukier dodajemy nawet wówczas, gdy pieczemy ciasto drożdżowe słone, bowiem to właśnie on jest fermentowany przez drożdże do kwasu węglowego, który spulchnia i podnosi ciasto. Obecność cukru w tej ilości nie sprawi, że planowany słony wypiek stanie się słodki. Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Wcześniej dodałam roztopione, ostudzone masło później rozczyn drożdżowy i wyrabiałam. Od samego początku było widac, że ciasto jest doskonałe. Jednak mi zawsze drożdżowe się udają.
Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczynamy od doprowadzenia wszystkich składników do temperatury pokojowej. Następnie sporządzamy rozczyn (Zobacz krok po kroku, jak zrobić rozczyn). Na tym etapie, jeżeli rozczyn nie wyrósł, należy sporządzić nowy.
WYRABIANIE Wyrabianie ciasta drożdżowego powinno trwać dość długo. Rozkrusz drożdże i wsyp je do małego garnuszka lub miseczki. Oczywiście, jeśli w przepisie na ciasto drożdżowe, które chcesz przygotować, masz podaną większą ilość drożdży, użyj ich więcej również do rozczynu.
Do przygotowania domowego ciasta drożdżowego, ciasta na pizzę lub innych drożdżowych wypieków potrzebujemy zrobić rozczyn ze świeżych drożdży.
Poniżej wskazówki jak to zrobić: Składniki: - świeże drożdże o temperaturze pokojowej w ilości wynikającej z przepisu - kilka łyżek ciepłego mleka lub wody – to zależy od. Zaplataniec drożdżowy, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao. Dodatki drożdżowy chleb. Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn.
Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Na samym końcu dodaję rozpuszczone masło. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Czy to biszkopt, czy drożdżowe czy francuskie? Jeśli to biszkopt to na ocet. Nie dolał czasem ktoś do niego wody? Musi być - towy.
Za mało albo za dużo. Jesli drożdżowe ( moje najlepsze - ze śliwkami) to albo za mało lub za dużo mleka do drożdży lub za prędko te drożdże zarobione do ciasta. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np.
Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Ciasto jest miękkie i delikatne.
Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.