Dodane przez lasuch-w: Tylko o kuchni. Kapustę można już kisić do bieżącego skonsumowania. Ja kupuję główkę kapusty i kiszę w słoiku. Następnego dnia kładę i uciskam do słoików , daję zakrętkę i odstawiam na dni do cieplej piwnicy. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
POtem do zimnej piwnicy. Do kiszenia tej kapusty przystąpiłam już dawno, bo z miesiąc temu. Na kg kapusty (małe główki) i kg. Na koniec podam informacje w jaki sposób Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga zdrowi na co dzie. Ile soli do kiszenia kapusty jest potrzebne obliczało się zazwyczaj według zasady, że na każde kilogramów kapusty należy użyć kilograma soli. Dziś nie wszyscy przygotowują kapustę w wielkich ilościach. Z powodzeniem można ukisić odpowiednią porcję w słoikach.
Po przeczytaniu wielu przepisów na kiszenie kapusty uśredniłam ilość soli ( od do grama na kg) i dodałam gramy na kg. Po dniach, kiedy to kapusta powinna być ukiszona, spróbowałam jej i jest przeraźliwie słona. Czy to się zmieni lub czy można coś zrobić żeby ją uratować? Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Kiszenie kapusty to czynność prosta, ale czasochłonna. Kiszona kapusta we własnym domu to jednak bogactwo. Przy kiszeniu kapusty proporcje nie pozostają bez znaczenia. Na kg kapusty (lub warzyw, jeśli dodajesz marchewkę) powinno przypadać ok.
Nie przekraczaj podanych proporcji, ponieważ przesolona kapusta zatraci swój naturalny smak. Poszatkować kapustę (robotem, nożem lub hebelkiem). Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obraną marchew. Na przemian solić kapustę i odstawić na 2-godziny, aby puściła sok.
Po tym czasie wymieszać kapustę z marchewką i ubijać w kamionce, wiaderku lub innym pojemniku. Na dno ułożyć kilka liści kapusty. Wyjątek stanowi kiszenie kapusty np.
Przeliczając, ile dodać łyżek soli na 1kg kapusty do kiszenia, warto wiedzieć, że źródła podają, iż na kg kapusty daje się 1g marchwi i ok. Może jak więcej da się soli to lepiej sie przetrzyma. Ja daję tą mniejszą ilość i jemy do wiosny.
Zawsze kupuję juz szatkowaną i białą. Kapustę, wkładamy do wyparzonej beczki, przesypując co jakiś czas, marchewką, solą i przyprawamy. I tak na przemian, kapusta, przyprawy. Każdą warstwę lekko ubijamy, by nie przetrącić kapusty. Podczas ubijania kapusty, powinien pojawić się kwas.
Na gotową kapustę, do beczki kładę na wierzch, deseczki i obciążam kamieniem. Trzeba próbować na smak. Jak przygotować kapustę do kiszenia? Właściwie wystarczą do tego dwa składniki: dojrzała zwarta główka białej kapusty (tzw. cukrowej) oraz sól kuchenna, niejodowana, w ilości nie większej niż ok.
Kto lubi, może dodać przyprawy, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.