Sous-vide (po francusku w próżni) – metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Potrawy przygotowuje się w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze – nigdy nie przekracza ona temperatury wrzenia. Metoda gotowania sous vide opanowała najlepsze restauracje i rozkochała w sobie szefów kuchni. Technika sous vide (wym. su wi dosłownie „w próżni”) została wymyślona we Francji w latach 70. Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”.
Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat.
W wielu krajach na całym świecie sous vide przestaje być pojęciem nowym, gdyż technikę tę prezentuje się w programach telewizyjnych, przepisach kucharskich, a wyjątkowo często stosowana jest w dobrych. Metoda sous-vide jak się okazuje swoje początki ma jeszcze w XVIII wieku, ale prawdziwy jej bum przezywamy właśnie teraz. I jak się okazuje słusznie, bo tak soczystego kurczaka dawno nie jedliśmy.
Przepis z bloga Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą! Kuchnia sous vide Pojęcie „sous vide” w gastronomi kojarzone jest z nowoczesną metodą gotowania w ramach kuchni molekularnej. W rzeczywistości metoda ta zyskała popularność już w latach we Francji, gdzie kucharz z miejscowość Roanne – Georgesa Pralus, odkrył pozytywny wpływ gotowania zapakowanych próżniowo gęsich wątróbek na ich walory sensoryczne.
Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz! Na blogu jest też przepis na szynkę wieprzową sous-vide.
Urządzenie do sous vide Unol czyli gotowanie w próżni Gotowanie sous vide nie jest już zarezerwowane tylko dla szefów kuchni. Teraz, możesz spróbować tej. Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”. Sous Vide, czyli gotowanie w próżni lub tak zwane wolne gotowanie, to metoda będąca sztuką. Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou.
Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až – při přesně vypočítané teplotě. Metodą sous-vide gotuje się wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce. To innowacyjna metoda próżniowa, polegająca na długim gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach próżniowych, w niskiej temperaturze.
Sous vide, czyli gotowanie w próżni jest metodą gotowania będącą również sztuką. Sous vide wykorzystuje próżniowe zapakowanie produktu, a następnie powolne jego gotowanie w kąpieli wodnej. Dzięki takiej obróbce danie jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż przygotowane w sposób tradycyjny.
Przegryzanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przegryzanie. Gotowanie metodą sous vide jest szczególnie polecane do przyrządzania delikatnych mięs takich jak polędwiczka z indyka sous vide, czy kurczak sous vide oraz ryb, które dzięki obróbce termicznej w niskiej temperaturze stają się niezwykle soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Sous vide po francusku znaczy „w próżni” - jest to metoda przyrządzania potraw wynaleziona we Francji w latach 70-tych. Na czym polega Sous vide?
Polega ona na gotowaniu produktów w szczelnie zamkniętych woreczkach, które zostają umieszczone są w gorącej kąpieli wodnej, a następnie doprowadzane są do odpowiedniej temperatury. Wędliny metoda Sous Vide.
Obecnie jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy, taki odgrzewany kotlet. Metoda przygotowywania posiłków sous-vide (czyli próżniowego gotowania w wodzie o stałej temperaturze) staje się coraz bardziej popularna. Potraw przyrządzonych tą metodą można już spróbować w wielu restauracjach. Niestety bez specjalistycznego sprzętu nie jest łatwo przygotować dania sous-vide w domu. Przygotowanie: Kurczaka przygotować metodą sous vide w temp.
Ogórka pokroić na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.