poniedziałek, 5 września 2016

Zaczyn drożdżowy do pizzy

Jak zrobić zaczyn (rozczyn) drożdżowy do pizzy. Dowiedz się jak zrobić zaczyn na ciasta na pizzę, po co go przygotowuję, dlaczego używam świeżych drożdży, jakich składników użyć, ile czasu zaczyn ma wyrastać. Jeżeli kożystasz z przepisu i zmieniasz jego proporcje to musisz zmienić wszystkie o tyle samo. Bardzo lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co najważniejsze, jej przygotowanie sprawia mi dużo radości.


Od prawie dwóch lat robię ją na moim ulubionym cieście na drożdżowym zaczynie, które dodatkowo rośnie przez noc w lodówce, dzięki czemu ma lepszy smak. Do rozczynu warto dodać również cukier, skromna ilość nie sprawi, że przyszły chleb stanie się od razu słodki. Za to pomoże drożdżom szybciej pracować, spulchni i podniesie przyszłe ciasto. Do rozczynu często dodaję też lub łyżki mąki, dzięki temu zaczyn lepiej się podnosi i wychodzi bardziej gęsty. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (wystarczy temperatura pokojowa) i bez przeciągów.


Do zaczynu nie musimy dodawać cukru (lub miodu), ale pomaga on drożdżom szybciej pracować. Podstawą ciasta drożdżowego jest zaczyn. To jak go się przygotuje zaprezentuje się w cieście.


Można drożdże zalać chłodnym mlekiem, sypnąć cukru, soli zamieszać i wlać do mąki. Można, ale nie tędy droga do pięknie wyrośniętego ciasta. Do przygotowania drożdżowego ciasta na pizzę możecie użyć drożdży zarówno świeżych, jak i instant.


Od tego czasu do pizzerii już nie chodzę. Przepis na łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizzę. UWAGA: ciasta na pizzę nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami - dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte.


Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około – godziny. Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową).


Polecam sosik do pizzy na bazie pomidorów i bazylii: puszka pomidorów, czosnek i cebulka drobno pokrojone, oregano, bazylia (najlepiej świeża) papryka słodka i odrobina tabasco. Gdy już wyrośnie, delikatnie zagniatam i rozwałkowuję, bądź rozsuwam palcami na blaszce z papierem do pieczenia. Domowa pizza na drożdżowym cieście - przepis. Tworzymy społeczność rodziców. Miło nam Cię widzieć!


Do miseczki rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Na g drożdży potrzebne będą 1-łyżeczki cukru. Cukier dodajemy nawet wówczas, gdy pieczemy ciasto drożdżowe słone, bowiem to właśnie on jest fermentowany przez drożdże do kwasu węglowego, który spulchnia i podnosi ciasto. Przygotowanie ciasta zaczynamy jednak nie od mąki tylko od zaczynu drożdżowego.


Do szklanki letniej wody dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, soli i mąki. Całość mieszamy do momentu, w którym zaczyn będzie miał jednolitą konsystencję i odstawiamy na minut. Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy (mleko lub woda), cukier, jaja i tłuszcz.


Pożywkę dla drożdży stanowią węglowodany, białko i sole mineralne, dlatego najlepiej przyrządzać ciasto drożdżowe na mleku z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości soli. To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty