Zazwyczaj tego zakwasu jest dość dużo. Dodając przez kilka dni porządne porcje maki i wody można otrzymać go nawet więcej niż pół litra. Jeżeli zakwas bąbelkuje, czyli jest aktywny można go użyć od razu, czyli potraktować jako pierwszy zaczyn do naszego pierwszego chleba.
Upiekliśmy nasz pierwszy chleb. Chleb tradycyjny na zakwasie składniki na zakwas : 1kg mąki, letnia woda, szczypta soli, Składniki na chleb :, kg mąki żytniej (osiemdziesiątki), 2.
Wykonanie zakwasu : wymieszać mąkę z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli tak aby ciasto było dość luźne. Dzięki temu do zakwasu będzie dolatywać niezbędne do fermentacji powietrze. Słoik wygodnie też przechowuje się w lodówce. Gdy zakwas jest już gotowy postępujemy z nim w następujący sposób.
Używamy części zakwasu do chleba, zostawiając ok. W słoiku zostawione mam zwykle ok. Jeśli potrzebujesz do chleba mniej zakwasu, dokarmiaj go mniejszą ilością mąki i wody.
Izko ;) proszę doradź mi ile muszę dać zakwasu do automatu do pieczenia chleba , żeby upiec kilogramowy chlebek. Chodzi mi o ilość w mililitrach? Siła zakwasu wzrasta po schłodzeniu go w lodówce. Ja mój obecnie trzymam cały czas w lodówce.
Co do samego chleba Trudno mi powiedzieć, co jest przyczyną samej jakości chleba. Przechowywanie zakwasu w lodówce. Jeśli nie korzystamy z zakwasu nieustannie, a jedynie od czasu do czasu, zaleca się przechowywać go w lodówce.
Po obniżeniu temperatury następuje „uśpienie” zakwasu, czyli znaczne spowolnienie procesów fermentacyjnych. Czas przechowywania w lodówce bez dokarmiania zależy od wieku zakwasu. Dokarmienie zakwasu polega na dodaniu takiej samej ilości mąki i wody. Tak więc jeżeli zamierzam do pieczenia chleba zużyć dwie łyżki zakwasu, dodaję do słoika z zakwasem dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody, i wszystko ładnie mieszam.
A co jakbym chciala piec dwa chleby naraz? Moge dodac do 100g zakwasu tyle maki i wody zeby wyszlo mi 400g. Dwie łyżki tak przygotowanego zakwasu dodaję do 1g mąki żytniej i 1ml wody, mieszam te składniki i odstawiam na ok.
Po tych godzinach do zaczynu dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam dość dokładnie przy pomocy łyżki.
Co to jest zakwas do chleba? Jak go przechowywać? Na te i wiele innych pytań dotyczących zakwasu odpowiedzi znajdziecie w poniższym artykule. Mój zakwas nie działa, co robię źle?
Kamila: Pewnie źle go używasz – np. Albo myślisz, że jak raz na miesiąc zrobisz chleb, to zakwas będzie ciągle tak samo aktywny. Dzięki swoim właściwościom naturalnego zakwasu żytniego stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, np. Do przygotowania chleba żytniego należy dodać zakwasu go w stosunku do ilości użytej mąki oraz drożdży prasowanych, lub drożdży suchych (instant).
Nie mam wagi pomóżcie. Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą (tak by dochodziło do niego powietrze) i odstawić w ciepłe miejsce na godziny. Ale mało kto będzie to mierzył. Po prostu należy odstawić słoik np. Ile ciasta wkłada się do koszyka do wyrastania cały po brzegi pewnie nie, pomocy?
Dorota, Moje Wypieki pisze:. Tutaj jest mała ilość zakwasu w porównaniu do chleba polskiego, może Twój jest zbyt słaby? Może trzeba dodać odrobinę drożdży? Czy nic nie zmieniałeś w przepisie? Jesli samodzielne wyhodowanie zakwasu z wody i mąki zupełnie sie nie udaje, możemy użyć do tego celu starego chleba, jeśli mamy pewność że był on pieczony z dodatkiem zakwasu.
Oto przepis: weż kawałek chleba, zalej ciepłą wodą, rozdrobnij.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.