Ile soli należy dodać? Przy kiszeniu kapusty proporcje nie pozostają bez znaczenia. Na kg kapusty (lub warzyw, jeśli dodajesz marchewkę) powinno przypadać ok. Nie przekraczaj podanych proporcji, ponieważ przesolona kapusta zatraci swój naturalny smak. Jeszce niedawno w wielu domach kiszenie kapusty było powszechne.
Dziś pewnie już nie, ale mo Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obżarciuch. Podczas nakładania kapusty trzeba ją dobrze ubijać, tak by wycisnąć spomiędzy pokrojonych liści jak najwięcej powietrza. Kiszenie kapusty - proporcje.
Do kiszenia kapusty potrzebujemy niewielu składników. Ważna za to jest ich odpowiednia proporcja. Do kg kapusty białej, szatkowanej, dodać należy kg marchwi, około kilograma soli, pół paczki liścia laurowego oraz inne przyprawy do smaku. Kapustę najpierw ze składnikami tymi mieszamy i ubijamy w beczce.
Zatem suróweczka z takiej kapusty, szczególnie jesienią lub zimą, gdy przeziębienia i grypy są na porządku dziennym, jest bardzo wskazana:) A taka domowa kapusta jest naprawdę prosta w zrobieniu i nie trzeba od razu kisić szalonych ilości. Zrobiona w domu jest najlepsza, poza tym masz gwarancję, że nie zawiera cukru i octu. Jak domowym sposobem kisić kapustę? Podajemy przepis podstawowy na kiszoną kapustę.
Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Jeśli ilość soku okaże się niewystarczająca, należy dodać przegotowanej zimnej wody, osolonej w. Uwielbiam takie wpisy! Na facebooku od kilku dni piszę ciągle o tym, że kapusta kiszona pojawia się na naszym stole zaskakująco często.
Kapusta kiszona to złoto w naszej polskiej kuchni! A to za sprawą moich tegorocznych przetworów. Zakręcić i wekować przez minut. Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją. Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia.
Podsumowując chciałbym jeszcze raz zachęcić was do kiszenia kapusty w domach. Potrawy jakie przygotujecie później będą miały naprawdę lepszy smak. Koniecznie pamiętajcie, że kiszeniu kapusty w pierwszym etapie powinno towarzyszyć częste przebijanie. Uwalniacie powstałe podczas fermentacji gazy co sprawia, że. Prócz tego do kiszenia kapusty potrzebny ci będzie kilogram marchwi, pół opakowania kminku oraz sól.
Jej ilość należy wyliczyć według następujących proporcji: na kilogram kapusty powinna przypadać dokładnie łyżka soli. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu przepis na kiszenie kapusty był rodzinną tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dziś kapusta kiszona jest kupowana najczęściej w sklepach.
Niestety w wielu przypadkach jest ona sztucznie kwaszona kwaskiem cytrynowym lub octem, dlatego warto pokusić się o samodzielne przygotowanie kapusty tradycyjnymi metodami. Kisząc w domu mamy pełną kontrolę nad jej jakością i smakiem. Kiszona kapusta jest niesamowicie zdrowa. Ma dużo witaminy C, E, witamin z grupy B. Kapustę przekładamy do naczynia w którym będziemy kisić ( wiadro, mała beczka itd. ). Ponownie nabieramy kapustę, ubijamy, przekładamy.
Czynność powtarzamy. Na koniec ręką ugniatamy kapustę w naczyniu do kiszenia, przykrywamy talerzykiem i obciążamy talerzyk. Ważne jest aby cała kapusta była przykryta płynem.
Gotową do kiszenia czerwoną kapustę ustawić w ciepłym miejscu np. Po upływie około 7-dni kapusta jest już ukiszona, ma piękny purpurowy kolor i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików.
Szczelnie zakręcić, wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Kupiłam kapustę już lekko ukiszoną,młodą jeszcze. Do tego dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz startą marchew na grubych oczkach tarki i jabłko. Proporcje zależą od ilości kapusty.
Doprawiam do smaku solą pieprzem,zdziebko octu i olej. Tez to ugniatam a potem w słoiki. Sama tak zrobiona surówka jest przeeeepyszna,a w słoikach jak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.