środa, 15 lutego 2017

Mikrofalówka jak działa

Za wynalazcę kuchenki mikrofalowej uważa się Percy’ego Spencera. Jak więc działa mikrofalówka? Jaki sekret ukrywa pod elegancką obudową? Na te pytania odpowie nam królowa nauk - fizyka. Kuchenka mikrofalowa jak wiele innych wynalazków powstała przez przypadek, przy okazji prac nad radarem.


W dużym skrócie - mechanizm kuchenki za pomocą fal wprawia w ruch cząsteczki wody obecne w pożywieniu, a te podgrzewają całą potrawę. Podstawą działania kuchenki mikrofalowej jest część nazwana magnetronem, jego podstawą jest miedziana rura z wnękami, w której znajduje się dodatkowo miedziany pręt. Jak dokładnie wygląda ten proces?


Filmik o działaniu mikrofali od engineerguy videos. Na najbardziej podstawowym poziomie, mikrofale wzbudzają cząsteczki wody, które przez tarcie zwiekszają swoją temperaturę. Sercem kuchenki mikrofalowej jest magnetron, który działa dzięki lampie próżniowej i magnesom (jak one działają?).


Niezwykłe wynalazki: Jak powstała i jak działa mikrofalówka? Podgrzewamy w niej pizzę, robimy popcorn, odgrzewamy obiady, a niektórzy potrafią z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Podobnie jak wiele innych wynalazków, tak i ten powstał przez. Promieniowanie to, przechodząc przez jakąś substancję, wywołuje drgania jej cząsteczek – dotyczy to przede wszystkim wody, która silnie pochłania fale elektromagnetyczne w dość szerokim zakresie.


Temperatura rośnie wraz z czasem działania mikrofali na żywność. Magnetron charakteryzuje się tym, że niema możliwości sterowania ilością mikrofal emitowanych przez elektrody. Dlatego aby było można sterować czasem nagrzewania się żywności w mikrofalówce znajduje się układ sterujący czasem podawania napięcia na magnetron. Moc mikrofalówki to najważniejszy parametr mówiący o efektywności jej działania.


Urządzenie o wysokiej mocy nagrzeje komorę o kilkanaście sekund szybciej niż słabszy model. Im droższa mikrofalówka, tym mocniejsza. Za niewielkie pieniądze kupimy mikrofalę o mocy 700W. Musze napisać w punktach jak działa kuchenka mikrofalowa.


Mikrofalówki wytwarzają podobne do fal radiowych fale elektromagnetyczne. W kuchniach mikrofalowych działają elektromagnetyczne fale, które odbijając się od metalowych ścianek wnętrza, przenikają do potrawy ze wszystkich. Wielkim krokiem dla człowieka było okiełznanie ognia. W ciągu dziesiątek tysięcy lat nie tylko nauczyliśmy się rozpalać ogniska, ale udoskonaliliśmy sposoby ogrzewania. Jednak dopiero w ubiegłym wieku pojawiło się popularne dziś urządzenie – kuchenka mikrofalowa.


Dlaczego na wynalezienie kuchenki czekaliśmy tak długo? Jeśli chcesz zobaczyć, jak można złapać prąd prosto. Jednak w ostatnich latach tego typu urządzenia urosły do rangi sprzętów wielofunkcyjnych. Grillowanie, rozmrażanie, podgrzewanie – wszystkie te funkcje możliwe są dzięki działaniu mikrofal. Co jednak konkretnie wpływa na to, że mikrofalówki działają tak szybko?


Odpowiedzi znajdziesz tuż poniżej, bo postanowiłem solidnie omówić to zagadnienie. Sposób działania mikrofalówek. Jak to się dzieje, że wkładając zimny posiłek do mikrofalówki dosłownie po kilku minutach możemy wyjąć gorące danie?


Mikrofale pochłaniane są przez znajdujące się w jedzeniu cząsteczki wody. XX w podczas eksperymentalnych prac nad radarem. Pierwsze mikrofalówki były bardzo duże i używano je wyłącznie w restauracjach. Zminiaturyzowane urządzenia, które znamy dziś zostały rozpowszechnione pod koniec lat 70.


Do dzisiaj, mimo powszechnego stosowania tych urządzeń, niektórzy konsumenci obawiają się, że zarówno same kuchenki, jak i żywność w nich podgrzewana emitują szkodliwe dla zdrowia promieniowanie, a produkty wystawione. Mówi się dużo o tym, że korzystanie z mikrofalówki jest szkodliwe. Jak sama nazwa wskazuje kuchenka mikrofalowa do podgrzewania potraw, wykorzystuje mikrofale. Ja tam czasem z niej korzystam i tak nie uważam. Wszystkiego można używać z rozsądkiem i ja tak właśnie robię.


Mam małą mikrofalówkę, która w kuchni jest zabudowana i bardzo fajnie wygląda. Kupiona za 2zł już kolejny rok działa. W prostych słowach – im większa jest moc mikrofalówki, tym szybciej podgrzeje się potrawy.


Mitem jest to, że urządzenia o dużej mocy pobierają więcej energii. Wręcz przeciwnie – działają wówczas znacznie krócej, co w dłuższej perspektywie generuje oszczędności na prądzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty