czwartek, 16 lutego 2017

Chleb pszenny

Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Prosty chleb pszenny piekę przynajmniej dwa rwzy w tygodniu, bo dzieci lubią i zawsze!


Dawałam mniej wody. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem.

Możesz też nie dodawać nic i upiec domowy chleb na drożdżach bez żadnych pestek czy nasion. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na ciasto na pizze. Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest.


Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem.


Przepis na ten chleb pszenny znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie).

Chleb pszenny jak z piekarni. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. W zasadzie to ulubionych chlebów pszennych mam teraz kilka.


Co dojdzie mi nowa książka do kolekcji - dochodzi i nowy ulubiony przepis na chleb ;-). Ten plasuje się gdzieś w czołówce. Zauważyłam , że pszenne chleby z drożdżami wychodzą tym lepsze, im dłużej się je wyrabia. Mąka pszenna robi się wtedy bardziej kleista.


Osiem minut mikserem lub w Thermomiksie to taka norma, wtedy są bardziej jednorodne , wilgotne i się nie kruszą. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Iaa - moim zdaniem skład jest w porządku :) Kupuję taki sam chleb, tylko na pierwszym miejscu jest mąka żytnia, a potem pszenna.


Mimo wszystko moim zdaniem lepiej kupić mieszany i mieć pewność, że nie ma ulepszaczy i jest smaczny, niż kupić jakąś podróbę pełnoziarnistego chleba czyli pszenny z barwnikami i konserwantami. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony.


Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu. Reasumując- mąka, woda, drożdże, sól i trochę cierpliwości, aby chleb każdemu się udał. Substancja ta jest ważna nie tylko dla osób na diecie, ponieważ dba o zdrowie układu pokarmowego.


Dzięki niej możemy utrzymać poziom cholesterolu i cukru w normie.

Odpowiednia ilość błonnika w diecie reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Namawiamy do pieczenia chleba w domu! Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne.


Składniki: gramów świeżych drożdży, szklanki mąki pszennej, łyżek oleju, pół łyżeczki cukru, łyżka soli, szklanki letniej wody. Sposób przygotowania: 1. Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty