Kapustę gotujesz całą zanurzoną w wodzie? W zwykłym garnku czy też w szybkowarze? Może podać jak długo (tak na oko).
Kojarzysz może jaką temperaturę ewentualnie jakie ciśnienie osiąga ten szybkowar. Przyznam, że ja minut gotuję golonkę także stąd moje pytanie, bo się zastanawiam czy gołąbki się nie rozgotują. Większość z nas je popełnia Wpadki w czasie gotowania zdarzają się wszystkim.
Aby ich uniknąć, wystarczy uzbroić się w wiedzę. Durszlak szybkowar-pyszne gołąbki. Zamykamy szybkowar, gotujemy 12- minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie dymił i w tym momencie liczymy czas.
Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około minut, aby w szybkowarze się wszystko uspokoiło Wyciągamy gołąbki na tace, talerz. Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste i pozwala zaoszczędzić czas oraz energię. Urządzenie to można wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw mięsnych, a także zup i warzyw.
Należy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania nie wolno otworzyć pokrywy szybkowaru.
Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia. Zalewamy bulionem tak aby lekko przykryło gołąbki. Dziś mam dla Was gotowanie białej kapusty głowiastej na gołąbki - młodej i późnej. Każdy chyba lubi gołąbki.
Niestety, proces przygotowywania tego dania nie należy do najkrótszych. Ja znacznie go sobie skracam przygotowując w szybkowarze zarówno kapustę, jak i same gołąbki. Jak długo gotujemy gołąbki?
Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, ważne by ugotować je tak by były miękkie, a jednocześnie żeby się nie rozpadały już w garnku. Układamy je w garnku o grubym dnie, dodatkowo możemy wyłożyć go kilkoma liśćmi kapusty. Wszystko zalewamy bulionem tak by przykrył wszystkie gołąbki. Czas gotowania konkretnych produktów w szybkowarze.
Proponowany czas gotowania. Przekładowe czasy gotowania podane przez producenta szybkowarów firmę FAGOR. Szybkowar dla mnie to gotowanie w wodzie, ziemniaczki gotowane w parze może i zdrowe, ale smakują (dla mnie) znacznie gorzej niż z wody. Podstawowa wiadomość o szybkowarze to czas gotowania liczony nie od momentu postawienia garnka na ogień, tylko od momentu syczenia-zagotowania, czyli gwałtownego wydostawania się pary.
Alternatywnie gołąbki można też udusić w piekarniku – wówczas układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym, wyściełanym liśćmi kapusty, zalewamy odrobiną wody i pieczemy przykryte folią aluminiową przez godziny w 1stopniach. Gołąbki dusimy przez około godziny na wolnym ogniu. Zobacz także: Jak gotować gulasz?
Golonkę myjemy i ew. Warzywa obieramy i kroimy w duże cząstki. W szybkowarze układamy golonkę z warzywami, dodajemy liście, ziele oraz pieprz.
W szklance gorącej wody rozpuszczamy sól i wlewamy do garnka. Ponadto warto wiedzieć, że przed gotowaniem kiszonej kapusty należy przelać ją wodą i odcedzić. Jeśli kapusta ma mocny posmak soli, dobrze jest także powtórzyć tę czynność po raz kolejny w trakcie gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.