Galareta bez żelatyny - tradycyjna. Nogi wlozyc do zimnej wody, umyc, przepłukac i zostawic na godziny. Golonke rowniez umyc. Po dwoch godzinach wylac wode, przepłukac ponownie i włozyc do duzego garnka i zalac zimna wodą. Odpowiednio przygotowana.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga PudlaS Gotuje. Wieprzowa delikatna galareta bez żelatyny. Jest niezwykle prosta w wykonaniu , a w zasadzie o jakim wykonaniu my tu mówimy ? Pyszna galaretka drobiowa - świetna alternatywa dla galaretki na bazie żelatyny wieprzowej.
Robię ją dość często, głównie w celach zdrowotnych - dla wzmocnienia stawów. Zazwyczaj na święta lub inne rodzinne spotkania. Gdy nie mam zbyt wiele czasu, przygotowuję wersję szybką na rosole, do której dodaję żelatynę. Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw.
Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści. Najlepszy przepis na prawdziwą galaretę, oczywiście bez żelatyny, podany przez mojego tatę. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pasty kanapkowe bez mięsa,Jak zrobić pyszne pasty wegetariańskie?
Kilka przydatnych porad. Przepis bez dodatkowej żelatyny. GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Następnie dodac żelatynę (ok. - łyżeczek). Tak przygotowanym wywarem zalac salaretki.
Pozostawic do wystygnięcia, wstawic do lodówki. Do galarety (nawet z nóżek) celowo dodaję żelatynę, bo dzięki temu po wyłożeniu jej na stół do spożycia nie robi się po minutach lejąca na boki, a za to jest sztywniejsza i można ją. I jak zapewne szybko przekonacie się czytając przepis, jeśli już ją przygotowuję, to w ilościach, które zaopatrzyłyby małe wesele :) Obowiązkowo z octem, kromką chleba na zakwasie i herbatą z cytryną. W przypadku zbyt rzadkiej zalewy możemy dodać żelatynę w proszku, która dodatkowo zagęści galaretę.
Schab gotowany w mleku ( ulepszona wersja). Nóżki wieprzowe wymocz przez pół godziny. Mięso wieprzowe umyj i dodaj do nóżek.
Włoszczyznę obierz, opłucz, wrzuć do garnka z mięsem i nóżkami. Dodaj obraną cebulę. Jeżeli galareta jest robiona z nóżek czy ryjka lub skórek, nie dajemy wtedy żelatyny. Jeżeli robimy z kurczaka czy innego mięsa to musimy dać żelatynę.
Domowy galart vel zimne nóżki w galarecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.