A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Chrupiący, świeży, domowy chleb. A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie.
To mój pierwszy chleb na zakwasie jednak uważam, że wszystko zrobiłam dobrze i coś jest nie tak z proporcjami.
Nie mam drogich sprzętów i przy ostatni ręcznym wyrabianiu gdybym nie podsypała mąką to ciasto wylądowało by w koszu. Sam chleb ocenie jak go wreszcie po tych męczarniach go upieke. Na razie straciłam do niego.
Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. To już cztery miesiące.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.
Dobry wieczór, pól godziny temu wyjąłem chleb z piekarnika – nie ma już połowy bochenka. Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi. Najprawdopodobniej zakwas był za młody (za słaby) i ciasto nie wyrosło. Teraz wszystko się udało! Dodane przez Ladyhousewife w: Tylko o kuchni.
Pierwszy domowy chleb. Zakupiłam ostatnio większą jej ilość, więc zamierzam przetestować ją w wypiekach i poszerzyć galerię chleba na. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie.
Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu.
Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas. Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :). Staram się od kilku tygodni upiec chleb na zakwasie. Piszę staram się bowiem wyniki moich poczynań są dalekie od oczekiwań.
Chciałbym aby mój chleb był jak najbliższy w swojej konsystencji do chleba ze sklepu. Póki jest świeży póty jest miękki a zarazem chrupki. Może jeszcze nie jest zbyt wyrośnięty, ale to już nie zakalec.
Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Lista przepisów na gotuj.
Prosty chleb ,tym razem na zakwasie,zobaczcie jakie to proste i. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.