niedziela, 13 listopada 2016

Chleb marchewkowy razowy

Postanowiłam upiec ten chleb drugi raz, ponieważ pierwsza porażka nie dawała mi spokoju a sam chleb zapowiadał się bardzo ciekawie. Tym razem obyło się bez chochlików i chleb wyszedł jak należy. Sok marchewkowy nadaje głębi smaku. Kiedy w pracy jadłam kanapki z tym chlebem, każdy pytał skąd mam Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domowa cukiernia Ewy.

Prosty do zrobienia, drożdżowy, z lekko korzennym, słodkawym posmakiem i pięknym kolorem. To jeden z chlebów, które robią się same, jeden z tych, które u nas znikają w kilka chwil. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc uznałam, że taki marchewkowy chleb mi także zasmakuje. Intuicja mnie nie zawiodła, chleb wyszedł interesujący w smaku, a do tego o ciekawym, podwójnym kolorze (widoczne na zdjęciu). Wynika to z tego, że marchewkę dorzuciłam dopiero w drugim etapie zagniatania.


Chleb marchewkowy ekspresowy! Z chlebem razowym postępujemy tak jak ze zwykłym chlebem, wieczorem mieszamy mąkę, wodę, drożdże i sól, a rano następnego dnia pieczemy chleb.

Przy ciastach innych niż chleby proszek do pieczenia łączy sie często z sodą – to daje lekkości ciastu (wypróbowywałam to na muffinkach i innych plackach). Przerzuciłam się z pieczywa białego na razowe - ale nadal nie jestem pewna, czy nie jest oszukane. Wybierałam chleb z Biedronki z ziarnami słonecznika - jest bardzo ciemny, wilgotny i nie kruszy się łatwo, a przy tym bardzo mi smakuje. Ale nie mogę znaleźć informacji, czy to pieczywo razowe, czyli skład jest nadal zagadką.


Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich. Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Składniki: szkla Zobacz więcej.


Czy są wśród nas fani ciasta marchewkowego? Doskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, ~szklanki wody. Jedna kromka chleba razowego powinna ważyć około gramów.


Zazwyczaj na śniadanie, kolację bądź przekąskę spożywać będziemy więcej kromek, jednak powinniśmy ograniczać ich liczbę, zatem możemy robić kanapki z większą ilością składników. Często w piekarni stajemy przed trudnym wyborem - które pieczywo należy wybrać? Jakie jest zdrowsze?


Niewielu potrafi dokonać właściwego zakupu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?

Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Po wielu wypieczonych bochenkach mogę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, pszenny, (prawie)razowy bochenek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty