W znacznym stężeniu występuje w pędach roślin psiankowatych. Możesz to zrobić np. Pamiętaj, aby posolić ziemniaki! A jeżeli ktoś by na przykład chciał twarde ziemniaki to chyba nie potrzebował by je gotować więc sprawą logiczną jest to że chodzi o ziemniaki PO PROSTU MIĘKKIE i to wszystko. Bataty to warzywa, które można przygotować na wiele smacznych sposobów.
Te słodkie, bulwiaste warzywa najczęściej jednak gotujemy.
Jak zrobić to najlepiej? Bataty gotować można identycznie jak nasze rodzime ziemniaki. Pysznie zasmakują zarówno, gdy ugotujemy je w mundurkach, jak i wtedy gdy uprzednio obierzemy je ze skóry i pokroimy na części. Gotuje pierwszy raz ziemniaki. D I chodzi o to że moja mama powiedziała abym je postawiła.
Ale nie powiedziała ile mam dać soli. Noo i nie wiem duża łyżeczka mała. Zanim ugotujesz ziemniaki.
Gotowanie ziemniaków nie jest trudne, ale przygotowanie ich do tego procesu zniechęca wielu potencjalnych amatorów kuchni. Niestety, ziemniaki najczęściej przed gotowaniem trzeba obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i czekać, aż się ugotują do miękkości. Najlepiej, gdy posoloną wodę odstawimy na godzinę, aby sól się w niej rozpuściła. Potem mieszamy ją i dopiero wtedy wrzucamy ziemniaki.
Warzywa strączkowe takie jak groch, soja, fasola, należy solić tuż przed końcem gotowania. Jeśli posolimy na początku, to mimo długiego gotowania, warzywa i tak pozostaną twarde. U mnie w domu mama zawsze ziemniaki wrzucała do gorącej wody. Ile nie zrobię - mało!
TV Oferujemy ci przygotować bardzo smaczne chaczapuri z aromatycznym nadzieniem. Chaczapuri z ziemniakami. Opierając jeden o drugi, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Każdemu może zdarzyć się przesolić ziemniaki lub po prostu posolić je dwa razy.
Zwykle wychodzi to najaw, gdy kosztujemy ziemniaków, czy sie ugotowały i są dobre lub gdy mamy je już na talerzu (lecz to już gorzej). Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu. Opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia lub z uchyloną pokrywą przez minut. Posolić i zagotować. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 2stopni.
Niektórzy twierdzą, że rosół należy posolić na początku gotowania, ale wtedy staje się nieco mętny. SOLENIE ZIEMNIAKÓW. Do rondla z grubym dnem lub teflonowego wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę obraną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać przecier, zamieszać, podgrzać.
Ułożyć przecięciem do góry na blasze posmarowanej masłem. Pomidory pokroić w plastry, położyć na ziemniakach. Mozzarellę odsączyć z zalewy, porwać na kawałki, ułożyć na pomidorach. Dwa tygodnie temu robiłam ogórki kiszone a dziś nachodzą mnie wątpliwości czy dodałam soli do wody.
Jaki może być skutek braku soli i czy ewentualnie można jakoś ratować te ogórki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.