Niestety ziarna fasoli powinno się najpierw namaczać przez kilka godzin, a potem gotować jeszcze przynajmniej godzinę do dwóch, aż fasola będzie dostatecznie miękka. Ten czas zależny jest od gatunku fasoli i czasu moczenia. Na szczęście gotowanie fasolki można znacznie skrócić, jeśli posiada się w domu szybkowar. W czasie gotowania nie mieszać.
W garnku rozgrzać olej (Meksykanie polecają smalec), dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć, aż będzie szklista. Drewnianym tłuczkiem do ziemniaków rozcierać fasolę na pastę i cały czas smażyć.
Garnek wstawiam do zlewu napełnianego wodą. Nie można odlać fasoli na sicie jak ziemniaków, ponieważ cała skórka na niej popęka. Ugotowanie fasolki szparagowej w szybkowarze zajmuje przeważnie niecałe minuty! Wszystko zależy jednak od grubości i jędrności strąków.
Jeśli są w miarę cienkie (jak na zdjęciu poniżej) - wystarczy gotować je ok. W tym przypadku fasola ugotuje się w znacznie krótszym czasie. Metody gotowaniaPrzedstawię kilka metod gotowania fasoli, a mianowicie:- tradycyjna,- szybka,- gotowanie z wodorostami kombu,- gotowanie w szybkowarze,- gotowanie w kuchence mikrofalowej,- tradycyjne gotowanie po meksykańsku.
Nie należy jej jednak solić, bo będzie twarda i czas gotowania może się wydłużyć nawet do 2-godzin! Czas gotowania w szybkowarze.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Czasy, gdy fasolę do tej potrawy gotowałam co najmniej godziny, już dawno minęły! Odkładamy na bok to samo robimy z cebulką i pieczarkami.
Następnie podsmażamy mięsko w szybkowarze. Polubiłam się bardzo z moim szybkowarem i naprawdę często przygotowuję w nim dania. Najczęściej szybkowarzą się mięsa, gulasze, dania jednogarnkowe, bigosy i potrawki warzywne, czasem zupy.
Gotowanie w szybkowarze to również znakomity sposób na warzywa strączkowe, które można gotować od razu bez namaczania, a jeśli zdecydujemy się na namaczanie to już naprawdę szybko idzie. Do garnka z zimną wodą ( ok l) wkładamy namoczoną fasolę,marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki,cebulę oraz przyprawy. Nie solimy ponieważ nie wiemy ile soli odda boczek.
W procesie gotowania zup, mięsa i innych potraw potrzeba wylewania wody jest zredukowana do zera, ponieważ nie odparowuje. I to znacznie ułatwia pracę gospodyni. Zawsze przepłucz fasolę, zanim zaczniesz ją gotować i upewnij się, że nie ma w niej kamyczków, gałązek czy liści. Zaplanuj gotowanie tak, aby mieć jeszcze czas na namoczenie fasoli. Jeśli masz mało czasu, wybierz soczewicę lub fasolę azuki, które nie potrzebują wcześniejszego moczenia.
Dodaj umieszczone w saszetce przyprawy (jeśli chcesz), postaw na dużym ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, pod przykryciem, aż fasola zmięknie. Od momentu, w którym woda zacznie wrzeć, liczy się czas gotowania fasolki.
Naturalnie szybciej ugotuje się młoda fasolka, a starsza będzie wymagała więcej czasu.
Poza tym żółta fasolka gotuje się krócej, a zielona dłużej. Klasyczna metoda gotowania fasoli polega na wymoczeniu jej przez całą noc w wodzie, dzięki czemu ziarna podwoją, a czasem nawet potroją swoją objętość i ugotują się szybciej i równomiernie. Często właśnie z tego powodu rezygnujemy przygotowywania fasolki w domu, wykorzystując gotową fasolę z puszki, w słodko-słonej zalewie.
Zmiana wody po moczeniu na ? Fasolka szparagowa – gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.