środa, 29 marca 2017

Galareta wieprzowa nie zastygła

Mam takie zapytanie,co zrobic gdy podany czas pieczenia ciasta nie wystarcza. Mam juz góre ciasta upieczona,ale jak wkładam patyczek,aby sprawdzic to w srodku nie jest dobry. Próbowałam ciasto okryc folią aluminiowa,ale. Galareta wieprzowa, czyli przepis na pyszną, babciną przekąskę.


Jest obecne na babcinym stole podczas każdej uroczystości i znika z talerza w ekspresowym tempie. Jeśli w trakcie przygotowywania karpia okaże się, że galareta nie chce stężeć, oznacza to, że do wywaru użyliśmy za mało żelatyny lub wywar odstawiliśmy w zbyt zimne miejsce - galareta zamarza na górze, na dnie nie zastyga.

Wtedy wywar na galaretę należy ponownie zagotować, dodając porcję żelatyny, a potem odstawić w. Wieprzowa galareta na golonce Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy umytą golonkę i mięso, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość wodą (razy wody co mięsa i warzyw), solimy i gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 4-godzin. Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw.


Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści. U moich dziadków ze strony Mamy w poznańskim robiło się podobną galaretę tyle że bez głowizny.


Nazywał sie to galart.

Z z kolei u Dziadków ze strony Taty była już galareta wieprzowa też z golonki, nóżek i mięsa od szynki - i obowiazkowo czosnek do tego. GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nóżki wieprzowe wymocz przez pół godziny.


Następnie dokładnie oczyść, opłucz i włóż do dużego garnka. Mięso wieprzowe umyj i dodaj do nóżek. Włoszczyznę obierz, opłucz, wrzuć do garnka z mięsem i nóżkami.


Oetkera do 450ml (w przepisie 500ml) kompotu porzeczkowego - zależało mi na tym żeby uniknąć barwników w gotowych galaretkach. Dodaj obraną cebulę. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek.


Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Sprawdź ile kalorii ma Galaretka z nóżek wieprzowych. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.


Jak mięsko już dojdzie wtedy dodałabym soli ale nie za dużo bo wiem z doświadczenia, że gulasz nie zawsze potrzebuje soli. Możesz dodać też kilka listków laurowych czy ziela angielskiego. Obrany, drobno pokroić na desce, rozetrzeć nożem z solą, przykryć aby nie obsechł.


Wywar przecedzić przez sitko i dodać przygotowany czosnek.

Galaretę zimne nóżki przyrządzała moja babcia i mama, a teraz ja dla swojej rodziny. Galareta do słoików to sposób dla tych, którzy lubią ją jeść dosyć często, ale nie mają ochoty za każdym razem jej przygotowywać ze względu np. Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu - Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Od dzieciństwa jednym zmoich ulubionych dań była galareta wieprzowa. Wyróżniałam się pod tym względem chyba od wszystkich dzieci w mojej rodzinie.


Pamiętam, że zawsze polewałam ją tak dużą ilością octu spirytusowego, że niemal nie mogłam tego zjeść. Nie jestem zwolenniczką galarety drobiowej. Tak zostało mi do dziś.


Zawarty w niej kolagen, czyli trudne do uzyskania białko, powstaje z chrząstek, skórek wieprzowych i tkanki łącznej. Nie ma go prawie w żadnym jedzeniu, tym cenniejszy jest ten naturalnie. Dziś wolę nie eksperymentować i gdy wzbiera we mnie apetyt właśnie na zimne nóżki w galarecie i kieliszek lodowatej czystej wódki to sam się zabieram do pracy.


I robię to tak: Galaretka z nóżek wieprzowych nóżki wieprzowe około dag mięsa, porcja włoszczyzny bez kapusty, ząbki czosnku, listek laurowy, sól, pieprz 1. Wypróbuj przepis na tymbaliki z kurczaka Magdy Gessler. Tymbaliki, czy galantyna to inne nazwy klasycznych galaretek z kurczakiem. W tymbalikach Magda Gessler, zamiast tradycyjnie dodawanego jajka kurzego, proponuje jajko przepiórcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty