piątek, 17 marca 2017

Udka z kurczaka na parze

Pożywne udko z kurczaka gotowane na parze w pysznych przyprawach to lekka odmiana smażonego na obiad mięska. Wypróbuj łatwy i szybki przepis na udko w aromatycznych przyprawach z parowaru. Jako dodatek możesz podać gotowane ziemniaczki oprószone zieleniną, warzywa na parze lub czerwone buraczki.


Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Zdrowa i bardzo aromatyczna wariacja piersi z kurczaka.

Lubicie zdrowy, szybki obiad bez grama tłuszczu? Polecam mojego fit kurczaka gotowanego na parze z warzywami. Dzięki zakupowi parowaru można przygotować w szybki sposób bardzo smaczne i zdrowe potrawy. Takie cudeńko możecie kupić już za kilkadziesiąt złotych, ale jak dla mnie jest wart każdej złotówki.


Tak naprawdę wystarczy lekko przyprawić kurczaka, a warzywa jakie do niego. Klasyczne pieczone udka kurczaka z chrupiącą skórką to jedno z tych dań, które sprawdzają się na rodzinny obia np. Nie wymaga dużo przygotowań, które zresztą można też zrobić wcześniej.


Chrupkie i idealnie przysmażone na patelni lub w rękawie w piekarniku?

Jakie udka z kurczaka lubisz najbardziej? Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie kroimy w paseczki. Przekładamy pokrojone piersi do miseczki i dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę, zioła prowansalskie, bazylię suszoną i oregano. Pietruchę i seler obieramy ,również myjemy,czosnek obieramy.


Gotujemy na wolnym ogniu ,od czasu do czasu szumując ok. Ugotowane udka z kurczaka są naprawdę smaczne. Co jakiś czas udka podlewaj niewielką ilością wody. Kwadrans przed wyjęciem z piekarnika posmaruj udka pieczone miodowym sosem. W podobnej glazurze możesz też przyrządzić pieczone żeberka.


Zobacz przepis na żeberka w miodzie i chili. Składniki: udka z kurczaka, łyżka masła, ząbki. Lista przepisów na udka z kurczaka na parze z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Udka w marynacie rozmarynowej.


Przepisy z kategorii udka z kurczaka na parze.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Sakiewki z kurczaka, nadziewane mieloną wieprzowiną i innymi dodatkami, to smaczny sposób na poda. Pieczone udka z porami. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.


MIĘSO - DRÓB Potrawa Typ Ilość Czas gotowania (min) Uwagi Filet z indyka Świeża 600g 25min Filety wieprzowe Świeża 700g 40min kawałki o grubości 1cm Parówki Świeża 10szt. Pierś z kurczaka (bez kości ) Małe kawałki. Gotuj mięso na parze przez kwadrans.


Zdejmij pojemnik z mięsem. Do wody dorzuć twardsze warzywa, czyli brukiew, marchew i seler naciowy. Doprowadź płyn do wrzenia na ostrym ogniu. Postaw kurczaka na minut. Gdy woda zawrze, postaw naczynie z kurczakiem.


Oddzielne kawałki kurczaka (podudzia, udka, skrzydełka) gotujemy przez około minut na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że alternatywą do tradycyjnego gotowania w wodzie jest gotowanie na parze. Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy.


Składniki dodatkowe: przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, lubczyk, szczypiorek, opcjonalnie keczup. Mięso i warzywa umyć, przyprawić, włożyć do naczynia do gotowania na parze (oprócz papryki). Ziemniaki z kurczakiem pieczone razem, do tego smaczna i chrupiąca surówka lub uwielbiana przez wszystkich mizeria - i mamy obiad na medal :) Taki zestaw jest idealny na każdy dzień tygodnia, ale jest to też świetny pomysł na weekendowy obiad :) Smacznego!


Gotować przez około - 30min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty