To naprawdę prosty przepis. W moim domu mówiło się o tym cieście ,,kręcone”, dzisiaj już nie pamiętam, dlaczego, ale pamiętam, że wszyscy bardzo je lubiliśmy. Można przygotować je na wiele sposobów, rezygnując ze skórki cytrusowej dodajemy dwie garści rodzynek. Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje! Jest na bazie proszku do pieczenia, więc nie musi wyrastać.
Nie potrzebujemy miksera żeby je zrobić, wystarczy widelec, łyżka też da radę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane jako spód innego ciasta wtedy pieczemy je dłużej. Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem aż powstania jednolitej masy (ok.10min.). Na wierzchu położyć owoce (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami).
Całość posypać kruszonką. Formę posmarować tłuszczem, napełnić ciastem, wstawić do piekarnika i piec minut. Ciasto kręcone - przepis podstawowy. Piecz minut w temp 1stopni.
Przełożyć ciasto, na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce. Włożyć ciasto i piec – minut, lub do tzw „go patyczka”. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego? Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu! Niesamowicie puszyste, delikatne, miękkie i pachnące! Najlepsze ciasto ucierane ze śliwkami!
Dodać dag drobnego cukru i rozmieszać widelcem. Cały czas mieszając dodawać kolejno olej, kwaśną śmietanę i na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Maliny wymieszać z bułką tartą i pozostałym cukrem. Wlać taką ilość mleka, aby powstało elastyczne ciasto.
Lista przepisów na ciastka kręcone przez maszynkę z polskich blogów kulinarnych. Mieszaj tak długo żeby ciasto było gęste i pojawiały się pęcherzyki. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Na pewno każdy z was zna te ciastka :) nie ukrywam ,że są to moje ulubione ciasta i zawsze gdy je robię to podwójna , a czasem nawet potrójną porcję, bo bardzo,. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia i wykładam połowę ciasta.
Ja zdecydowałam się na dwa niskie ciasta, dlatego jasną część rozkładam między dwie foremki.
Nie równam, by ciasto zostało pofałdowane. Można upiec jedno ciasto, wtedy będzie wyższe. Wszystkie składniki ciasta– w kolejności podanej w przepisie – wsypujemy do miski, mieszając je dokładnie widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
Powinno nam to zabrać około minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy ciasto. KEFIROWE CIASTO Z OWOCAMI – pyszne, tradycyjne, proste, domowe ciasto. Sprawdzone przepisy na najlepsze ciasta! Znane i lubiane wypieki jak ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe z polewą oraz wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami.
Przepis na najlepszą domową szarlotkę. Wiele rożnych rodzajów brownie. Tarta cytrynowa z bezą. Ciasta bez pieczenia jak raffaello czy 3-bit, serniki na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.