czwartek, 20 kwietnia 2017

Chleb marchewkowy na zakwasie

Osobiście wolę zakwas pszenny, który pozbawiony jest tej kwasowości, ale nie da się ukryć, że chleb na zakwasie żytnim jest zdrowszy. Warto więc czasem poeksperymentować. Słodkie dodatki idealnie zakamuflują tę lekką kwasowość. Kiedy w pracy jadłam kanapki z tym chlebem, każdy pytał skąd mam Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domowa cukiernia Ewy. Nabrałam ochoty na marchewkowe ciasto, ale po świątecznym obżarstwie postanowiłam jeść trochę mniej słodyczy.

Co prawda piekę je na cukrze trzcinowym, ale wierzch pokrywam serkiem śmietankowym z cukrem pudrem. Dlatego postanowiłam, że upiekę chleb marchewkowy i pójdę w wytrawnym kierunku. Wpływa to na konsystencję ciasta i strukturę miąższu. Zazwyczaj nie stosuję tej metody i po prostu zakwas dokarmiam i zostawiam na noc, a rano przygotowuję już ciasto na chleb.


Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.


Chleby na zakwasie piekę już od kilku dobrych lat, co najmniej dwa razy w tygodniu.

Czasem piekę codziennie a nadmiar chleba mrożę. W okresie, kiedy nie piekę chleba zakwas przechowuję w lodówce. Chleby pieczone na zakwasie są najlepsze – wychodzą pyszne i rosną nawet bez dodatku drożdży. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny.


Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Nie ma w nim tylu bakterii kwasu mlekowego i. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu.


To już cztery miesiące. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Czy są wśród nas fani ciasta marchewkowego?

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb marchewkowy na zakwasie. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc uznałam, że taki marchewkowy chleb mi także zasmakuje. Intuicja mnie nie zawiodła, chleb wyszedł interesujący w smaku, a do tego o ciekawym, podwójnym kolorze (widoczne na zdjęciu). Wynika to z tego, że marchewkę dorzuciłam dopiero w drugim etapie zagniatania.


Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 131. Sortuj tabelę wg: Pasujących przepisów: 20. Zakwas chlebowy- krok po kroku. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty