Mule to jadalna grupa słodko- i słonowodnych mięczaków. Mają wydłużoną skorupkę i mięsiste, delikatne wnętrze o słodkawym, lekko morskim smaku. Bardzo szybko się je przyrządza, a im krócej się gotują, tym lepiej. Wystarczy, że potrzymamy je na ogniu kilka minut dłużej niż należy, a zgorzknieją i zrobią się gumowate.
Do Lublina świeże mule przyjeżdżają dwa razy w tygodniu.
Filippo Orlando z włoskiej restauracji Arte del Gusto radzi, jakie mule kupować, jak je przygotować i jak przyrządzić. Jak przyrządzić mule ? Mule trzeba wyjąć z opakowania i oczyścić skorupki. Jeśli na etapie czyszczenia widzimy, że jakieś mule są otwarte – od razu je odrzucamy i absolutnie później nie jemy. Jeśli natomiast się złożą, znaczy to że można je używać.
Pamiętajmy, że mule lubią chłodne miejsca, jeśli będziemy je trzymać w ciepłym miejscu, zaczną się rozchylać. Dlatego należy się z nimi obchodzić dość sprawnie i szybko.
Na samym początku należy mule dokładnie opłukać z zanieczyszczeń, m. Mule, czy raczej omułki, to nic innego jak małże słono- i słodkowodne. Mają one czarną muszlę, która otwiera się w trakcie gotowania. Są one ogólnodostępne a ich cena nie jest tak wysoka, jak w przypadku małży św.
Warto je dodawać do sałatek, przystawek i dań obiadowych. Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około złotych.
Mule – czyli omułki jadalne – to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Istnieją dziesiątki przepisów na ich przyrządzenie, pochodzące z wielu europejskich kuchni narodowych. Przed przystąpieniem do gotowania, trzeba jednak pamiętać, że mule w kuchni wymagają większej uwagi, niż pozostałe produkty spożywcze. Małże po marynarsku.
Mule po marynarsku, z białym winem i cebulką. Najlepsze przepisy na małże. Mule umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać narośla i oberwać bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucić.
Otwartymi muszlami postukać w blat stołu i jeśli się nie zamkną wyrzucić.
Dokładnie odsączyć. Obrać szalotki i czosnek, pokroić na cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim.
Do gotowania można dodać trochę wermutu lub białego wina. Można je także dusić z dodatkiem szalotki, czosnku lub ziołami. Ciekawe są również połączenia typowo azjatyckie: z kokosem, imbirem, pędami trawy cytrynowej lub chili. Mój ulubiony sposób na bataty z piekarnika z ostrą oliwą, pieczarkami i cukinią :) min łatwe przystępne.
Mule są bardzo popularne w Hiszpanii, przyrządza się je na wiele sposobów. Nawet małe dzieci jedzą omułki jadalne, dodaje się je do wielu sałatek, czy też serwuje, jako przystawkę. W Polsce pojawia się teraz coraz więcej owoców morza, znajdujemy wśród nich między innymi małże. Jeśli postanowimy samodzielnie przyrządzić mule, pamiętajmy, że należy je gotować do momentu, w którym otworzą się ich skorupki. Zaś wybierając je w sklepie, decydujmy się wyłącznie na te zamknięte – jeśli muszle są otwarte, oznacza to, że mule są nieświeże.
Jedzenie homara również nie należy do najczystszych. Jeśli szukacie innych pomysłów na małże, to może przegrzebki? A może spaghetti z mulami? Dzisiejsze mule w sosie śmietanowym przygotowałam na warsztatach afrodyzjaki, temat jak najbardziej na czasie, bo mule w sosie śmietanowym nadają się na kolację we dwoje.
Do małży zaliczamy także mule, nazywane inaczej omułkami. Zobaczcie dania z mulami i sercówkami, smaczny makaron z małżami, ryba w sosie winnymi z małżami i krewetkami, potrawy z małżami oraz poradniki o czyszczeniu i kupowaniu małży. Przepis na to spaghetti jest przeznaczony dla wszystkich zajętych osób - od gospodyń domowych po biznes woman, które na nic nie mają czasu.
Przepis jest prosty, zaś czas jego przygotowania to zaledwie minut lub mniej - w zależności od tego, jak szybko uda ci się zagotować wodę w dużym garnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.