Chleb graham powstaje na drożdżach. Jest to wyrób dosyć lekkostrawny, dlatego sprawdza się przy problemach żołądkowych oraz dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wartość energetyczna jednej kromki chleba graham (g) wynosi kcal. Pod względem wartości odżywczych RACZEJ chleb graham nie różni się od bułek grahamek.
Napisałam RACZEJ dlatego, że skład wyrobów piekarniczych zależy od samej piekarni. Polecam czytać etykiety i wybierać takie produkty, które nie zawierają zbędnych dodatków. Ten rodzaj pieczywa to m. Właściwości chleba graham. O jakości mąki można się dowiedzieć, sprawdzając jej typ na opakowaniu – im więcej składników mineralnych, tym lepiej.
Zawartość składników mineralnych w mące określa liczba, nazywana „zawartością popiołu”. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.
Dzięki takim zabiegom chleb ten jest bardziej strawny, polecany osobom z problemami trawiennymi. Czy mogłaby prosić o SKŁAD tego chleba ? Chciałabym wiedzieć jak to wygląda, ponieważ robię sama swój domowy chleb graham, a nie potrafię sobie wyliczyć ile kalorii przyda na kromkę. Graham (chleb Grahama) – chleb z grubo mielonej (razowej) mąki pszennej. Często w okresie letnim do ciasta jest dodawany kwas mlekowy spożywczy w celu zapobiegnięcia rozwojowi laseczki Bacillus subtilis. Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak.
Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych. Nawet tak trudne pieczywo jak graham na zakwasie się udaje! Blog dla mam, kobiet (i nie tylko), pasjonatów kuchni i amatorów - o dobrym jedzeniu i gotowaniu dla przyjemności. Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku.
Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek.
Charakterystyczny smak nadaje kminek. Kolejnym przykładem dobrego jakościowego chleba jest graham - chleb z mąki pszennej, do której dodaje się wcześniej oddzielone, pozostałe części ziarna bogate w witaminy i błonnik. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów.
Mąka Grahama – typ mąki pszennej z całego ziarna, który wziął swoją nazwę od twórcy i propagatora prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama. Według Larousse Gastronomique, Graham był zwolennikiem spożywania produktów przetworzonych w domu prymitywnymi metodami, oraz uznawał rytuał domowego mielenia i pieczenia za najistotniejszy element wychowanie społeczeństwa wolnego od. Prawdopodobnie najsławniejszym uczonym, który zwrócił uwagę światu na fakt, że chleb może być lekarstwem i to niezwykle skutecznym, był prezbiteriański pastor (oraz dietetyk) Sylvester Graham.
Obserwując chorych oraz ludność wiejską, doszedł on do wniosku, że przyczyną licznych dolegliwości jego pacjentów, pochodzących z ówczesnych sfer oświeconych m. Poza tym ważny jest też rodzaj mąki użyty do wypieku oraz zawartość spulchniaczy i innych niezdrowych dodatków. Dlatego dla kontroli masy ciała i lepszego stanu zdrowia polecany jest chleb ciemny. Trzeba także zwrócić uwagę, że w przeliczeniu na 1g chleb chrupki uważany za „dietetyczny” wcale nie jest mniej kaloryczny niż zwykły. Mąka żurkowa to tylko chwyt producentów, to zwykła mąka żytnia, można na niej piec.
Jest to ważny produkt zbożowy, który stanowi dla organizmu istotne źródło energii, błonnika i witamin. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.